Pressemelding

Bernt-Aksel Jensen Leder Vadsø Ap - 21.04.2009

Han Røkke, staten og I

Jeg er forundret. Mildt sagt. Dessuten forbauset over de mange kommentarer rundt saken med Aker og Røkkes disposisjoner. Spesielt forbauset over kommentarene fra mange av de som skal være eksperter innen økonomi, aksjelov og forretningsforhold.
Grunnen er denne: svært mange har kritisert Arbeiderpartiet og den rød-grønne regjeringa over at de inngikk avtalen med Aker og Røkke. Det vises til manglende profesjonalitet fra regjeringens side, mangel på kunnskap om forretningsvirksomhet og påstander om faglig svakhet i forhold til de skarpskodde jurister på Røkkes side.
Men, det som aller mest forundrer meg er at en rekke av disse eksperter sier at: ”… dere måtte jo skjønne at Røkke ville lure dere….” eller ”… Røkke er jo en rå kapitalist som kun vil maksimere profitt….”.
Altså; en rekke av disse eksperter legger til grunn at staten måtte skjønne at de ble lurt av kjeltringen Røkke!

Vi har nok alle ulike erfaringer fra forretninger i stort og smått. Men som et grunnleggende prinsipp må vi jo tro at våre partnere har de beste hensikter. Dersom partnere går sammen med ulik innsats, enten det er kapital eller andre ressurser, må vi jo tror at hensiktene er edle. Nemlig at vi skal sammen få dette til, vi skal nå de mål som er satt og at ingen av partene har som utgangspunkt å berike seg på den andre part.
Det er derfor merkelig at alle disse kommentarene om ”kjeltringen Røkke” har fått lov å stå nesten uimotsagt. Det har festet seg et inntrykk av at påstanden er rett. Selv om de ansatte har gått i krigen for sine arbeidsplasser, er omtalen av deres leder svært negativ. Det må være en svært vanskelig situasjon å befinne seg i.

Hva som blir resultatet av saken om Røkke vil vi nok få se etter hvert. Men jeg kan godt skjønne at for eksempel Oslo Ap tar til ordet for mer statlig styring i store selskaper som er av nasjonal betydning. I alle fall dersom utgangpunktet er at vi skal drive forretning med en part som kun har til hensikt å lure den andre parten.

Overfører vi forholdene til Finnmark må vi være glade for at FeFo er etablert og at vi alle i Finnmark er eiere. At ingen kan berike seg gjennom å ta ut utbytte til seg selv. Med FeFo som vårt redskap vil Finnmarkingene selv kunne få tilbakeført verdier som skapes av viktige naturressurser. For eksempel gjennom energi/vindkraftproduksjon som er eid av lokale kraftselskap hvor kommunene er eierne. I den grad det blir tatt ut utbytte av eierne, havner det på innbyggernes bord i form av velferdstjenester. Enten pengene går til utvikling av skoler, helsesenter eller veger og vannverk.
Det blir derfor viktig å holde en god diskusjon om utviklingen av FeFo og en god informasjonsflyt om virksomheten til ”eierne”. Et ekstra stort ansvar påhviler FeFo selv. Men i tillegg må både fylkesting og sameting være aktiv med å gi informasjon om sine drøftinger og møter med FeFo. Gjennom aktiv informasjon og gjensidig tillit vil innbyggerne i Finnmark se at FeFo er et godt redskap for utvikling av vårt fylke. Vi vil ikke lurt av noen!

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS