Pressemelding

Erna Solberg, leder i Høyre og Robert Gærnæ, Fylkesordførerkandidat for Finnmark - 30.08.2007

Handling må følge store ord i nord

Den økte oppmerksomheten om nordområdene viser at den forrige regjeringen, med Høyre i spissen, gjorde en riktig vurdering da den i 2003 nedsatte Orheim-utvalget og utarbeidet en helhetlig nordområdepolitikk. Den sittende regjeringen har fulgt opp, ikke minst er det skapt store forventninger til den rødgrønne nordområdestrategien for å ”bringe nordområdesatsingen i land”. Men på viktige politikkområder går regjeringen i feil retning. Skal vi utnytte mulighetene i nord må flere enn utenriksminister Gahr Støre på banen. Høyre har følgende utfordringer til Regjeringen:

Utfordring 1: Få kunnskapssatsingen på sporet igjen
Kunnskap er navet i nordområdesatsingen og berører vår evne til å forvalte miljø og ressurser, håndtere klimautfordringene og skape ny vekst og flere arbeidsplasser i nord. I forordet til ”Vett og Uvett” skrev Peter Wessel Zapffe at ”kunnskapens tre følte seg lite fristet av tustemarka mellom bergkløftene nordpå”. Mye har skjedd siden boka kom ut i 1942. I dag er nordnorske miljøer avgjørende, særlig for norsk polar, klima- og miljøkompetanse. Barnetssamarbeidet er unikt i internasjonal sammenheng. Regjeringens satsing er imidlertid for svak for å møte Norges kunnskapsbehov i årene fremover. Statsbudsjettet innebar store kutt i basisbevilgningene til universiteter og høyskoler. Høgskolen i Finnmark fikk redusert budsjettene med 1,5 millioner kroner. For Universitetet i Tromsø innebar kuttene en reduksjon på hele 22 millioner kroner.
Høyres mål er å bringe forskningsinnsatsen opp til tre prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) innen 2010, hvorav det offentlige skal stå for en prosent. Høyre vil sikre en betydelig opptrapping i antall stipendiatstillinger og øke bevilgningene til vitenskapelig utstyr. Høyre mener det er nødvendig å rette opp skjevheten i satsingen på infrastruktur for forskning på land og til havs. I neste års statsbudsjett vil Høyre sette av midler til nytt, nasjonalt isgående forskningsfartøy.

Utfordring 2: Legg til rette for verdiskaperne
Vi kan ikke snakke oss til vekst i nord, selv ikke av strategiske hensyn. Verdiskaping krever aktiv tilrettelegging og gode, langsiktige rammebetingelser. Regjeringens halvhjertede petroleumssatsing gjør det vanskeligere for Nord-Norge å finne sin plass i framtidens petroleumsutvikling i våre havområder. Tempoet er redusert, viktige beslutninger er skjøvet til 2010 og 20. konsesjonsrunde er utsatt. Høyre vil innenfor strenge krav til miljø og sikkerhet arbeide for en åpning av Nordland VI, Nordland VII og Troms II i forbindelse med revurderingen av Forvaltningsplanen i 2010. Vi vil styrke Oljedirektoratets budsjett for seismikkinnsamling i nordområdene og øke innsatsen både til petroleumsforskning og oljevernberedskap.

Marine næringer krever konkurransedyktige rammevilkår. Høyre mener det ikke skal innkreves Nox-avgift for fiskeflåten så lenge ordningen med fondsløsning ikke er på plass og så lenge det ikke finnes tilfredsstilende tekniske løsninger eller kapasitet til å sette inn rensing. Dagens regime kanaliserer råstoff til utenlandske havner. Nox-avgift fører også til at Nord-Norge taper mange anløp fra cruisetrafikken. Høyre vil legge til rette for økt innovasjon sterkere satsing på nye næringer, med utgangspunkt i nordnorske ressurser og kompetansemiljøer.

Utfordring 3: Strategiske venner i nord
Samarbeidet med Russland er en svært viktig for Norge. Våre to land deler viktige interesser, men på enkelte områder ser vi at utviklingen i Russland går i feil retning. Russland har ikke fulgt opp utviklingen mot vestlig integrasjon, demokrati og rettstatsprinsipper som startet på 90-tallet. I energipolitikken har Russland lagt seg på en linje hvor energi brukes aktivt som et virkemiddel for å styrke egen maktposisjon. I en situasjon hvor ubetinget politisk og militær støtte fra våre allierte i NATO ikke nødvendigvis kan tas for gitt på samme måte som tidligere utgjør et selvhevdende og potensielt autoritært Russland en utfordring. Norge møter også Russland i nord uten den ryggdekning og solidaritet et EU-medlemskap representerer. Vi blir fort lavmælte og sliter med å få gjennomslag i viktige miljø- og forvaltningsmessige spørsmål. På denne utfordringen finnes det bare ett svar: EU-medlemskap.

Høyre vil parallelt med en styrket dialog med Russland prioritere samarbeidet med vestlige allierte. Nordområdedialogene med EU, USA og Canada må fylles med mer konkret innhold. Høyre mener det er viktig å satse mer på studentutveksling, utdannings- og forskningssamarbeid med disse landene. Energi- og miljøteknologi vil være særlig aktuelle fokusområder. Høyre reagerer sterkt på signaler om at regjeringen planlegger nye kutt i Forsvaret. Forsvaret har en grunnleggende rolle i norsk suverenitetshevdelse, myndighetsutøvelse og overvåking i nord. I tillegg bidrar Forsvaret til Norges arbeid for økt sikkerhet i et videre perspektiv. Nettopp i tider hvor Russland øker sin forsvarskapasitet og konkurransen om ressursene i nordområdene tiltar, er NATO-solidariteten ekstra viktig for oss.

Kirkenes’ rolle som Norges brohode mot Russland krever ekstra oppfølging fra sentrale myndigheter. Byen må sikres nødvendig infrastruktur som ivaretar sentrale samfunnsfunksjoner. Dagens politibemanning er ikke i tråd med den beredskap som forventes ved Schengens yttergrense mot Russland. Høyre mener derfor politiet i Finnmark må få økte bevilgninger.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS