I undersøkelsen kommer det frem at de med høy utdannelse og inntekt i større grad følger kostrådene, og anser seg selv som sunne. Om vi slår sammen utdannelse og inntekt øker forskjellene – hvor de som har både høy utdannelse og inntekt anser seg selv som sunnest.
Generelt mener 76 prosent av befolkningen at de har et sunt kosthold. 83 prosent av de med høy inntekt svarer det samme, og 65 prosent av de med lavest inntekt sier de spiser sunt.
– Vi vet at det allerede er sosiale forskjeller i hvordan man etterlever kostholdsrådene, og at det har sammenheng med kunnskap og inntekt. Det er derfor interessant å diskutere om de nye kostrådene med et ekstra bærekraftselement, vil bidra til å øke forskjellene i helse, sier Ida Berg Hauge, direktør i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)
Tar debatten på Arendalsuka
For første gang skal bærekraft innlemmes i kostrådene. I følge NNR skal vi spise langt mer grønnsaker, frukt og belgfrukter, mindre kjøtt og ha et moderat inntak av egg og meieriprodukter. Ambisjonene er skyhøye, og oppdragsgiver Nordisk ministerråd har sagt det klart: Norden skal være verdens mest bærekraftige region innen 2030.
I forbindelse med Arendalsuka har Opplysningskontorene invitert Helsedirektoratet, politikere og ernæringseksperter til samtale om de nye kostrådene vil skape enda større sosiale forskjeller i helse?
Disse deltar: Marit Kolby, høyskolelektor og ernæringsbiolog, Oslo Nye Høyskole, Ole Berg, spesialrådgiver, Helsedirektoratet, avdeling folkesykdommer, Tove Elise Madland, medlem av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Arbeiderpartiet og Eilin Lundekvam By, seniorrådgiver ernæring, Matprat.
Arrangementet "Vil nye kostråd skape større sosiale forskjeller?" finner sted 16.8 kl. 13:30 – 14:30 på Bar Barrique øl og vinstue, Teaterplassen 1, Arendal
Her er hele programmet til Opplysningskontorene i landbruket: https://www.facebook.com/events/1075948136718996
Spørsmål: Hvor uenig eller enig er du i følgende utsagn? Tallene viser andelen som er enig i utsagnet (svarer 6-10 på en 10-punkt skala der 1 betyr «helt uenig» og 10 betyr «helt enig»
Utsagn
|
Alle
|
Lavere
utdannelse *
|
Middels utdannelse *
|
Høyere utdannelse *
|
Jeg forsøker å følge Helsedirektoratets kostråd
|
50 %
|
44 %
|
50 %
|
61 %
|
Alt i alt har jeg et sunt kosthold
|
76 %
|
70 %
|
77 %
|
86 %
|
* Høyest fullførte utdannelse: Lavere utdannelse er grunnskole, videregående skole, fagskole o.l. Middels utdannelse er universitet/høyskole inntil 3 år. Høyere utdannelse er universitet/høyskole 4 år eller mer
Utsagn
|
Alle
|
Inntekt under 500.000 **
|
Inntekt 500-800.000 **
|
Inntekt 800-1.100.000 **
|
Inntekt over 1.100.000 **
|
Jeg forsøker å følge Helsedirektoratets kostråd
|
50 %
|
41 %
|
51 %
|
50 %
|
56 %
|
Alt i alt har jeg et sunt kosthold
|
76 %
|
65 %
|
74 %
|
79 %
|
83 %
|
** Brutto husstandsinntekt
Landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) uke 25 2023. 1.050 intervjuer
|