Pressemelding

Stine-Mari Strifeldt og Chris-Thomas Jørgensen, listekandidater, Nordkapp Arbeid - 03.09.2019

Helse- og omsorgstjenestene i Nordkapp skal fortsatt være «Den trygge havnen».

Etter at samhandlingsreformen trådte i kraft skulle kommunene være rustet til å gi bedre helse- og omsorgstjenester på en bærekraftig måte. Dette går blant annet ut på bedre forebygging, tidligere behandling, og bedre samhandling. Pasient og bruker skal få rett behandling, til rett tid og på rett sted gjennom helhetlig og koordinerte tjenester der de bor.

Målet med morgendagens omsorgsprofil er at alle skal kunne få bo lengst mulig hjemme, eller i tilrettelagte omsorgsboliger, med eller uten døgnbemanning.

I Nordkapp har det i en årrekke vært et politisk mål at alle skal kunne få bo hjemme lengst mulig, og vi i Nordkapp Arbeiderparti mener at dette er riktig vei å gå også i fremtiden. I en optimal verden skulle kommunen kunne tilbudt helse- og omsorgstjenester både sentrumsnært, og i fiskeværene, men er dette egentlig realistisk? Hvordan skal kommunen klare å gi daglig oppfølging i hjemmet for alle som har behov for det, når man tar med faktorer som for eksempel demografi, værforhold/klima, avstander, arbeidsmiljølov etc.? Nærhet til helsetjenester i kommunen vil skape trygghet.

17. juni 2015 fattet kommunestyret et enstemmig vedtak om igangsettelse av omstillings- og utviklingsprosjektet (OU-prosjektet) «Den trygge havnen». De ansattes deltakelse har vært særlig viktig, og vi i Nordkapp Arbeiderparti ønsker å berømme administrasjonen for det arbeidet som er gjort så langt, men ikke minst de ansatte som har bidratt i prosessen. Vi har forståelse for at det er krevende å gjennomføre slike prosesser i enheter med drift 24 timer i døgnet, 365 dager i året!

Siden prosjektet startet er det gjort en rekke tiltak, for eksempel er antall institusjonsplasser redusert, og en har bygget opp «ute», altså rettet fokus mot hjemmebaserte tjenester. Det er i tillegg etablert nye rutiner for kartlegging og tildeling av tjenester. I 2018 ble heldøgnsplasser/avlastningsplasser ved Elvegården flyttet. Dette mener vi har vært et viktig og riktig tiltak da Elvegården som bygg ikke fungerte optimalt for dette. For brukere og hjemmetjenesten fungerer bygget nå (etter Ap’s kjennskap) til dagens bruk, selv om den tekniske standarden i seg selv ikke er optimal.

Et eksempel på forebyggende tiltak er for eksempel gjennom lavterskeltilbudet på Parken Kafé, hvor grupper kan møtes og det arrangeres felles måltider.

Nordkapp kommune står fortsatt ovenfor utfordringer når det kommer til helse- og omsorgstjenester, det er ikke til å stikke under en stol. Vi blir flere og flere eldre, færre yrkesutøvende pr. eldre innbygger, og boligstrukturen for ulike grupper står ovenfor utfordringer. Hvordan skal vi rigge oss videre? For å kutte en rekke kostnader har det vært nødvendig å dreie ressursbruken fra færre institusjonsplasser til mer hjemmebaserte tjenester. Hjemmetjenesten må således dimensjoneres for slik drift, og det må tilrettelegges for botilbud/heldøgns omsorgstilbud for de som har behov for det. Vi må styrke det forebyggende helsearbeidet, og vi må ha fokus på folkehelse. Vi må tenke innovativt og legge til rette for å ta i bruk ny teknologi. Tilgjengeligheten i offentlige bygg og næringsbygg må tilrettelegges for personer med nedsatt funksjonsevne. Ressursstyringen må være mer fleksibel slik at vi kan utføre tjenester der brukerne bor i større grad.

Vi i Nordkapp Arbeiderparti har vært en pådriver for å gjøre helse- og omsorgstjenesten mer fremtidsrettet. Dette har vært en prioritet hos oss, og vi ønsker fortsatt å jobbe for et godt tilbud innenfor helse- og omsorgstjenestene i kommunen, både for bruker/pasient og for de ansatte i sektoren.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS