- Du bør ha en rutine for kontroll av kjøkkenvifta og sjekke den en gang i måneden, sier Øystein Mathisen, avdelingsleder for forebyggende avdeling ved Sandefjord brannvesen.
Knapt 1 av 5 følger anbefalingen
En ny undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring viser at kun 17 prosent av nordmenn følger den anbefalte rutinen fra brannvesenet.
- Det er veldig lurt å ha en fast rutine. Ta ut filteret en gang i måneden og sjekk hvordan det ser ut. Hvis det er mye fett og dritt på det må du vaske det. Hvis det ser helt greit ut, kan du sette det tilbake uten å gjøre noe. Men sjekken bør du ta, sier brannekspert i Frende, Øystein Øren.
Dette kan skje
- Hvis filteret blir fullt av fett og du kokkelerer med varme plater og kjeler kan fettet dryppe ned igjen fra vifta og ta fyr. Risikoen er størst hvis du glemmer panna og får overoppheting. Vi ser denne typen ulykker jevnlig gjennom året, sier Øystein Mathisen i Sandefjord brannvesen.
Ifølge 2018-tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skyldes hele 45 prosent av utrykningene til brann- og redningsvesenet hendelser på komfyren.
- Mange av disse kunne vært unngått med gode rutiner på kjøkkenet, sier Øystein Øren.
Kan ofte vaskes i oppvaskmaskinen
- De fleste nyere kjøkkenvifter er laget av stålull og kan gå i oppvaskmaskinen, sier Øystein Mathisen.
Hvis den er ekstremt skitten, kan den vaskes i salmiakkvann før du setter den inn med kopper og fat i maskinen.
Det er ikke bare brannfarlig å gå lenge uten å rense vifta.
- Sugeeffekten blir også mye dårligere. Så da står du der med masse matos som ikke forsvinner fra kjøkkenet. Da hjelper det ikke at du kjøpte en vifte som hadde stor kapasitet, sier Øren i Frende Forsikring.
Noen nyere kjøkkenvifter har også varsling når det er på tide å gjøre rent.
Slik rengjør du kjøkkenvifta
- Ta ut filteret. Første gang du gjør det kan det være lurt å google hvordan akkurat din vifte skal håndteres.
- Finn ut om filteret ditt kan vaskes i maskinen eller om du må gjøre det for hånd. Det står i bruksanvisningen. Hvis du ikke har den, kan du finne den på nett.
- Hvis det er lenge siden sist du gjorde jobben kan du legge filteret i lunkent vann med salmiakk før du vasker det for hånd eller setter det i maskinen.
- Tørk filteret godt før du setter det på plass igjen.
- Lag månedlig påminner på mobilen om å sjekke tilstanden til kjøkkenfilteret.
(Kilde: Frende Forsikring)
|