Pressemelding

Tryg - 11.09.2012

Hopp i flygende trampoliner

Cirka 250 trampoliner vil i år fly inn stuevinduer, ramponere hus og knuse biler.

Det er oppdrift i antall trampoline-ulykker de seneste årene. Når høststormene setter inn er det mange trampoline-eiere som blåser i å sikre at hopperedskapen til ungene ikke knuser hus og biler rundt i norske nabolag.

Tryg forsikring regner med at opp mot 250 trampoliner vil bli tatt av vinden i år.

Sløve trampoline-eiere
– Vi får årlig cirka 50 meldinger om trampoliner som har blitt tatt av kraftig vind og forårsaket skade. Ut fra markedsandelen vår anslår vi at totalen for alle forsikringsselskap kan bli så mye som 250, sier skadesjef for Ansvarsskader i Tryg, Emil Rosseland.

I takt med at stadig flere skaffer seg trampoliner til ungene sine, hopper også skadestatistikken jevnt og trutt oppover. Nå ser skadesjefen grunn til å måtte gå ut og advare sløve trampoline-eiere.

90 kilos prosjektil
– Alt for mange lar trampolinene sine stå usikret. En trampoline kan veie så mye som 90 kg, og på grunn av den store flaten med duk vil den fungere som et seil som vinden kan ta tak i. Avhengig av vindstyrken kan den fly mellom 20-100 meter av gårde. Et 90 kg prosjektil kan forårsake store skader på hus og biler, og i verste fall mennesker, sier Emil Rosseland i Tryg.

Irriterer naboene
I et ellers godt naboskap er trampoliner i seg selv noe av det naboer kan finne på å irritere seg mest over, fordi det genererer mye støy fra hoppende unger. Får man i tillegg et ublidt ”besøk” av trampolinen, kan blodtrykket bli vel høyt hos naboen. Det mener pressetalsmann i samme selskap, Roald Stigum Olsen.

- Trampolineskadene er til stor irritasjon for naboene og andre som blir rammet, og de koster mye penger. Ofte forårsaker de anstrengte naboforhold. Ingen liker å begynne dagen med en knust frontrute forårsaket av naboens trampoline, sier Stigum Olsen i Tryg.

Slik sikrer du trampolinen best
Her er de beste rådene til trampoline-eiere nå før høsten og vinden slår til for fullt:

• Sett trampolinen på et sikkert sted for eksempel i garasjen, hvis mulig
• Alternativt kan du binde den fast, i et tre eller inntil en vegg, eller fest den i bakken. Bruk gjerne kjetting
• Snu den opp ned
• Fjern duken

– Svært få trampolineeiere er bevisst på hvor stor skade en usikret trampoline kan forvolde. Og saksmengden gir grunn til å stille spørsmål ved hva slags sikkerhetsinformasjon som følger med når du kjøper en trampoline, mener Roald Stigum Olsen i Tryg, og etterlyser felles sikkerhetsforskrifter.


Fakta:

Hvordan forsikre seg som trampoline-eier?
Hvis trampolinen du trodde stod i hagen, plutselig befinner seg i stuen hos naboen, eller trykt inn i panseret på bilen hans, kan du melde fra til forsikringsselskapet ditt. Inkludert i din private innboforsikring har du nemlig en ansvarsforsikring som gjelder for deg som privatperson.

Forenklet kan en si at en ansvarsforsikring er en forsikring som tar sikte på å holde den som forårsaker skaden økonomisk skadesløs, ved de tilfellene der han er å anse som ansvarlig for en skade påført en annen. Dersom en er å anse som ansvarlig for skaden, og en av den grunn er pliktig til å betale for skaden, kan forsikringen ofte hjelpe.

Men når er en egentlig ansvarlig for en skade trampolinen har forårsaket? Her krever norsk erstatningsrett at man må kunne klandres eller bebreides for at skaden skjedde. Det er en konkret vurdering, hvor man vurderer om man burde ha foretatt seg noe i forkant, for eksempel bundet fast trampolinen.

Er du forsikret som trampoline-offer?
Du har fått et ublidt møte med en flygende trampoline fra naboens eiendom. Hva skal du gjøre?

Avhengig av hva som blir skadet, kommer enten hus eller bilforsikringen din til anvendelse. Meld uansett fra til forsikringsselskapet ditt. Hør med naboen hvor han har ansvarsforsikringen sin. Gjør det enkelt for deg ved å la ditt og naboens forsikringsselskap diskutere seg imellom, så slipper du å måtte krangle med naboen.

- Uansett om det er din trampoline som skader andres eiendeler, eller du er naboen som får bilen bulket eller glassdøren knust, sier skadeerstatningsloven at du skal ta kontakt med ditt eget forsikringsselskap først. Selskapet vurderer saken og veileder, noe som kan bidra til å dempe krangelen om hvem som skal betale for skadene, forklarer Stigum Olsen.

Det som har blitt skadet kan ha en egen forsikring som dekker skaden, og trampoline-eierne kan bli pliktig å betale egenandelen på for eksempel en bils kaskoforsikring.

- Dersom ansvarsselskapet dekker egenandelen, vil en som bileier ikke lide bonustap. Dette er en avtale selskapene i mellom, sier Roald Stigum Olsen.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS