Pressemelding

Fiskeridirektoratet - 01.10.2012

http://www.liberaleren.no/2012/10/01/blir-politikerne-lurt/#more-19235


Fiskerdirektoratet ønsker innspill til høring om forslag til nye tiltak for å regulere fisket etter breiflabb og kveite. Saken vil bli behandlet under Reguleringsmøtet som avholdes i Bergen 8. - 9. november 2012.


Den begrensede kunnskapen vi har om de to artene gjør det svært vanskelig å gi sikre indikasjoner på bestandsutviklingen for breiflabb og kveite langs norskekysten, skriver fiskeridirektoratet i høringsforslaget.

– I henhold til bestandstabellene er kunnskapsgrunnlaget for kveite både nord og sør for 62°N middels. Det vil si at det ikke er tilstrekkelige data til å gjennomføre en analytisk bestandsvurdering, heter det blant annet.

Manglende datagrunnlag gjør det også vanskelig å vurdere og foreslå konkrete og målrettede tiltak ut over dagens reguleringsbestemmelser.

Harmonisering av fredningstider
I høringsnotatet vises det til at fredningstidene for breiflabb og kveite nord for 62°N har vært forsøkt harmonisert de siste årene.

Hensikten med harmonisering mellom fredningstidene for breiflabb og kveite har vært å redusere risikoen for at det foregår et skjult fiske etter kveite med breiflabbgarn i fredningsperioder for kveite.

Et slikt fordekt fiske er uheldig ettersom maskevidden for fiske etter breiflabb med garn er 360mm i motsetning til fisket etter kveite med garn som skal foregå med maskevidder større enn 470mm.

– I denne sammenheng kan det stilles spørsmål ved hvorfor det ikke er tilsvarende harmonisering av fredningstidene sør for 62°N, heter det.

Det bes også om innspill til alternative tiltak for fredningsperioder eller fredningsområder i kombinasjon med fredningsperioder.

Rapporteringskrav
I henhold til utøvelsesforskriften skal det ved fiske etter blåkveite og breiflabb nord for 62°N og breiflabb sør for 62°N rapporteres til Kystvaktsentralen om setting av garn og opphaling av garn ved avslutning av fiske.

Hensikten med denne rapporteringen er å unngå redskapskonflikter ved at fiskere kan gjøre seg kjent med aktivitet i et aktuelt område før et fiske. I tillegg kan slik informasjon være svært nyttig i forsknings- og statistikksammenheng.

I dag er det ikke et krav om slik rapportering ved fiske etter kveite ved garn.

Fiskeridirektoratet mener det kan være hensiktsmessig å innføre krav om slik rapportering for blant annet å få et bedre bilde av innsatsen i kveitefisket.

På generelt grunnlag bør det også vurderes om slik rapportering skal inngå som et krav i det elektroniske rapporteringssystemet for rapportering av fangst og aktivitet.

Det eksisterende rapporteringssystemet er allerede tilrettelagt for rapportering på operasjonsnivå, men garn- og linefartøy er i dag unntatt fra rapportering.

Ved å benytte det elektroniske rapporteringssystemet vil innrapportering av setting og opphaling av garn kunne effektiviseres.

Fiskeridirektoratet foreslår derfor at det innføres rapportering ved fiske etter kveite tilsvarende som for fiske etter breiflabb.

Fiskeridirektoratet ønsker videre å få innspill til forslag om rapportering av setting og opphaling av garn i det elektroniske rapporteringssystemet.

Høringsfristen er satt til 9. november 2012.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS