Pressemelding

Tryg Forsikring - 17.03.2018

Huggorm kan ta livet av hunden din

I disse dager våkner huggormen etter vinterdvalen. I Sogn og Fjordane er det allerede meldt om flere observasjoner av slanger som nyter vårsola. Det er dårlig nytt for våryre hunder.

– I fjor behandlet vi minst 15 hunder med huggormbitt. Det er veldig varierende hvor syke hundene blir, men vi mistet vi to hunder i fjor på tross av intensiv behandling inkludert motgift. Dette var store, og i utgangspunktet, friske hunder som vi forventet skulle bli friske av behandlingen. Uansett skal huggormbitt sees på som et akutt tilfelle som krever veterinærbehandling så raskt som mulig, sier Tor Kvinge, veterinær og daglig leder ved AniCura Dyresykehus i Bergen.

Skulle ulykken være ute kan det være greit å ha en god hundeforsikring. I mange tilfeller kan det bety en økonomisk sikkerhet dersom behandlingen blir omfattende og kostbar.

– Hvert år får vi en rekke skademeldinger om hunder som er bitt av huggorm. Hos Tryg er huggormbitt dekket uten egenandel i hundeforsikringen. Ved å fjerne egenandelen ønsker vi å senke terskelen for å oppsøke hjelp. Vi vet hvor viktig det er at en hund som er bitt av huggorm kommer raskt til veterinær, sier Espen Opedal, direktør i Tryg Forsikring.

Hevelser og sterke smerter

Det er ikke alltid lett å få med seg hva hunden er borte i ute i naturen, da er det greit å vite hvilke symptomer man må se etter.

– Et tydelig tegn kan være at hunden din hyler til ute i skogen. Et huggormbitt kan vises i huden som to små hull eller prikker ved siden av hverandre. Om det var gift i bittet, oppstår en kraftig og ofte blodrød hevelse rundt bittet som kan spre seg langs kroppsdelen som ble rammet, forklarer Kvinge.

Andre symptomer kan være akutt halting og smerte.

– Etter et alvorlig huggormbitt oppstår en kraftig, øm hevelse som øker i størrelse time for time, og sterk smerte følger inntil et par dager etter bittet. Normalt blir hunden trøtt innen en time etter bittet. Det er ytterst sjelden at det oppstår hevelser i hundens luftrør med pusteproblemer som følge.
Giften kan forårsake skader på blodkar, blodtrykksfall, svimmelhet, sløvhet, forstyrrelser i hjerte- og karsystemet og bevisstløshet. Hunden kan også gå i sjokk, sier den erfarne veterinæren.

Få hunden til å slappe av

– Før du kommer deg til veterinær bør hunden holdes i ro og hvile ettersom spredningen av giften påskyndes ved muskulær aktivitet. En liten hund kan bæres fra stedet, og om det er mulig bør heller ikke en stor hund gå mye. Bittet skal ikke suges på eller kjøles ned, og man skal ikke forsøke å stanse blodsirkulasjonen fra bittstedet med forbindelser, sier Kvinge.

Se deg ekstra godt om

Frem mot påske pleier ofte huggorm å komme frem og ligge i åpningen av hiet sitt. Det betyr samtidig at mennesker og hunder på tur, bør passe seg.

– Det gjelder å se seg ekstra godt om før du setter deg ned et sted der solen varmer. Huggorm er like glad i sol og varme som deg, og i fjellet kan man treffe på hele flokker som har samlet seg. Er man ute og lufter hunden bør man absolutt se seg ekstra godt om og undersøke området for å se etter huggorm på denne tiden av året, poengterer Opedal i Tryg Forsikring.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS