Pressemelding

Bernt-Aksel Jensen, leder i Vadsø Ap - 14.10.2008

Hurra for lodda

- Jeg håper virkelig at havforskernes anbefalinger følges. Åpner fiskeriminister Helga Pedersen opp for loddefisket til vinteren er det bare å si "HURRA!" Lodda har stor betydning for livet langs kysten!

Dette sier leder for Vadsø Arbeiderparti, Bernt-Aksel Jensen. Han legger til grunn at forskernes anbefalinger er til å stole på. Altså at et uttak av lodda på nærmere 400 tusen tonn ikke vil ha negativ betydning for bestandens evne til reproduksjon. Likeså at forskernes funn tilsier at kommende årsklasser av lodde er sterkere enn på mange år. Noe som vil sikre at loddebestanden ikke kollapser etter en vinter med fiske.

- Med min erfaring fra en annen ”loddekommune” i Finnmark, nemlig Nordkapp, vet jeg at et loddefiske vil få stor og positiv betydning for kommunene som er involvert i fisket. Det vil gjelde flere i Finnmark. For Vadsø kommune vil et loddefiske virkelig kunne bli et gledelig gjensyn. Men det ligger noen forutsetninger til grunn for at dette skal slå til.

- Et viktig element for at vi i Finnmark skal kunne slutte opp om en oppstart av loddefisket er at fylket får ta del i den verdiskaping som lodderessursen er. Det betyr i klaretekst at reguleringssystemet må være slik at fiskeindustrien i fylket får råstoff til produksjon. Det gjelder både til industri som produserer mel og olje av høy kvalitet, samt at de anlegg som kan produsere lodde til konsum får tilstrekkelig med råstoff.
Det vil ikke bli akseptert at Finnmark skal være tilskuere til et ressursuttak fra Barentshavet som representerer store verdier uten at vi får ta del i denne verdiskapinga. Bakgrunnen for dette skarpe standpunkt er at loddefisket er omstridt. Fra flere hold advares det mot en åpning av fiske ut fra vår erfaring med bestandens kollaps tidligere. Skal en oppstart kunne forsvares, må Finnmark være med på laget gjennom verdiskaping, sysselsetning og positive ringvirkninger. Det bør fiskeriministeren merke seg og handle ut fra, sier partileder Jensen.

Vellykket forvaltning
Når nå havforskningen anbefaler åpning av fiske betyr det at en lang økt med en streng forvaltning av ressursene i Barentshavet har vært vellykket. Lodda er tilbake og bestanden på et slikt nivå at det er forsvarlig å ta ut en del i fiske. Det betyr at forvaltninga har gitt resultater. Samtidig har det kostet dyrt for Finnmark. Fra å ha fem fabrikker som kunne produsere mel og olje tidligere, er det i dag kun en igjen med stor kapasitet. Det er fabrikken i Vadsø. I tillegg har vi et anlegg i Båtsfjord med mindre kapasitet. Ut over dette var det mange fiskebruk som hadde kompetanse og utstyr for produksjon av lodde til konsum. I tillegg anlegg for rognproduksjon. I dag er det kanskje bare et skikkelig stort anlegg igjen, nemlig Hordafors anlegg i Honningsvåg. I tillegg har fylkets fiskeindustri i stor grad mistet mye av den kompetanse som var i arbeidstakerne som over mange år hadde arbeidet med lodda. Den kompetansen må i dag bygges opp. Både på industri- og konsumsiden. Det er derfor et stykke hav som skal seiles før Finnmark igjen er trimmet for full produksjon av lodde. Men kommer beskjed om at det blir fiske og at Finnmark får råstoff, kan industrien starte klargjøring nå og være klar om et halvt år til aktivitet.

Russland starter
De siste meldinger som er kommet forteller at Russland starter fiske til vinteren. Dermed må det forhandles om hvordan denne ressursen skal forvaltes. Fordeling mellom konsum og industri, hvor mye det skal fanges, når fisket skal starte og fordelinga mellom Norge og Russland er blant spørsmål som fiskeridepartementet må finne svar på.
Uansett er vi i Vadsø svært glade for denne positive meldinga som tilråder et fiske med en kvote på 390 tusen tonn. Det kan bety at fabrikken i Vadsø - den eneste med noe størrelse i nord - atter kan komme i gang og betjene loddeflåten.

Med riktig regulering betyr det at lodda vil gi optimisme i kystsamfunn i Finnmark. Det trengs. Kanskje til og med begrepet ”det lukter peng” kan forklares til nye generasjoner. Lodda behøves i en tid hvor fiskerinæringas innslag som bærende element for livet langs kysten har gått tilbake. Tallene på befolkningsutviklingen taler dessverre sitt alt for tydelige språk om hvordan utviklinga har vært på kysten av Finnmark.
- Jeg håper virkelig at Fiskeri og kystminister Helga Pedersen bruker kvoteanbefalingen fornuftig. Dette gir en mulighet til å gi deler av kysten tilbake optimisme, økt aktivitet og store positive ringvirkninger. Med andre ord: lodda kan igjen skape latter og liv langs kysten, føre til at folket vil bo i husan og at det er lys i hvert et hus. Det fortjener et hardt prøvet folkefær, sier Bernt-Aksel, leder i Vadsø Ap.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS