Pressemelding

Universitetet i Bergen (UiB) - 07.03.2024

Hurtigtesting fører til raskere og mer målrettet behandling av lungebetennelse

Ny forskning fra Universitetet i Bergen viser at hurtigtesting av pasienter i akuttmottaket kan gi bedre og mer målrettet behandling av samfunnservervet lungebetennelse. På verdensbasis er dette en av de vanligste årsakene til sykehusinnleggelser og dødsfall. 

Forskergruppen "CAPNOR" f.v.: Christina Saghaug, Harleen Grewal, Dagfinn Markussen, Siri Knoop, Marit Ebbesen Venstre til høyre stående: Rune Bjørneklett, Sondre Serigstad, Elling Ulvestad, Øyvind Kommedal, Lars Heggelund Sonja Ljostveit Universitetet i Bergen

Lungebetennelse er en infeksjon i lungene, vanligvis forårsaket av virus eller bakterier. Samfunnservervet lungebetennelse er lungebetennelse som oppstår utenfor helseinstitusjoner og er en av de vanligste smittsomme sykdommene, og en viktig årsak til dødelighet og sykelighet globalt. En studie publisert i JAMA Network viser at rask molekylær testing for pasienter innlagt med mistenkt samfunnservervet lungebetennelse forkorter svartiden og forbedrer av behandlingen.

Studien, med tittelen "Diagnostic Stewardship in Community-Acquired Pneumonia with syndromic molecular testing: A Randomized Clinical Trial" markerer et viktig fremskritt i håndteringen av en av de vanligste årsakene til sykehusinnleggelser og dødsfall over hele verden. 

Den randomiserte studien, gjennomført ved akuttmottaket på Haukeland universitetssykehus (HUS), sammenlignet effekten av å bruke en syndromisk PCR-basert panel for rask testing mot standard behandlingsprosedyrer. Studien viste at pasientene som ble randomisert til hurtig molekylær testing, hadde tre ganger større sjanse for å få målrettet behandling. Det var også en betydelig reduksjon i tiden til målrettet behandling. 

Studien er et resultat av samarbeid mellom CAPNOR (Community-Acquired Pneumonia Norway), en tverrfaglig forskningsgruppe som forener eksperter fra norske institusjoner som Haukeland universitetssykehus (HUS), Universitetet i Bergen (UiB), Drammen sykehus, Universitetet i Oslo, og internasjonale partnere fra Danmark, Nederland og Storbritannia. Studien ble koordinert av professor Harleen Grewal (Klinisk institutt 2, UiB) i samarbeid med professor Elling Ulvestad (Mikrobiologisk avdeling, HUS) og professor Rune Bjørneklett (Klinisk institutt 1, UiB).

– Denne studien viser at rask molekylær testing kan hjelpe leger med å ta hurtigere behandlingsbeslutninger, noe som potensielt kan forbedre utfallene for pasienter med samfunnservervet lungebetennelse, sier overlege og forsker Dagfinn Markussen (Mottaksklinikken, HUS og Klinisk institutt 2, UiB). 

– Selv om denne tilnærmingen er lovende, er den kun en del av løsningen for effektiv håndtering av luftveisinfeksjoner og fornuftig bruk av antibiotika, legger han til.  

Studien bidrar til en bedre forståelse av hvordan hurtig diagnostikk kan forbedre håndteringen av infeksjoner som lungebetennelse, potensielt føre til mer effektiv bruk av antibiotika og bedre pasientutfall. Resultatene antyder at hurtig molekylær testing, sammen med kliniske beslutningsstøtteverktøy og antibiotikastyringsprogram, kan redusere unødvendig antibiotikabruk og forbedre pasientutfall. 

Funnene viser hvor viktig det er å inkludere avanserte diagnostiske verktøy i klinisk praksis. Slike verktøy gjør det mulig å stille en mer nøyaktig diagnose og er dermed nøkkelen til mer riktig bruk av antibiotika, noe som er helt nødvendig i en tid med økende antibiotikaresistens

Klikk på lenken for å lese artikkelen:

Diagnostic Stewardship in Community-Acquired Pneumonia With Syndromic Molecular Testing: A Randomized Clinical Trial | Infectious Diseases | JAMA Network Open | JAMA Network

 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS