Pressemelding

Svein Harberg (H) - 31.10.2016

Hva er moderne likestillingspolitikk?

Av Svein Harberg (H), leder av Stortingets familie- og kulturkomité og Mette Tønder, likestillingspolitisk talsperson i Høyre

Likestilling er grunnleggende sett et spørsmål om rettferdighet. Høyre arbeider for at alle mennesker skal ha like rettigheter og muligheter til å delta i samfunnet, uavhengig av kjønn, funksjonsevne, etnisitet, språk, religion og seksuell orientering. Alle har rett til et liv fritt for diskriminering.

Arbeidet for å oppnå full likestilling må tilpasses en moderne virkelighet. Venstresiden mener veien til full likestilling er å reversere deler av dagens politikk. De vil øke bruken av statlige virkemidler for å styre familiene mer, styre institusjoner og organisasjoner, ja rett og slett styre samfunnet mer. Dette mener vi er utdaterte virkemidler blottet for politisk nytenking. Hvordan forklarer for eksempel Arbeiderpartiet at under deres styre fikk vi et av Europas mest kjønnsdelte arbeidsmarkeder, der kun 13 prosent av topplederne i privat næringsliv er kvinner, og rundt 40 prosent av kvinnene jobber deltid?

Vår regjering har sammen med KrF og Venstre startet jobben for å endre dette gjennom trepartssamarbeidet om likestilling i arbeidslivet, og endringer i arbeidsmiljøloven. Dette vil gi større mulighet til å få til økte stillingsprosenter og mer heltidsarbeid for kvinner. I dag jobber færre kvinner deltid enn da Høyre og Fremskrittspartiet overtok regjeringsmakten i 2013. Andelen kontantstøttebarn ved utgangen av desember 2015 var lavere enn året før - og litt lavere enn i 2013.

For å hjelpe dem som står langt fra arbeidsmarkedet, og som ikke omfattes av andre ordninger, har regjeringen styrket arbeidstiltaket «Jobbsjansen». Tiltaket sørger blant annet for at innvandrerkvinner får hjelp til å komme seg i arbeid. Vi ser at det er store forskjeller i levekår mellom innvandrermenn og innvandrerkvinner. Kvinner står i større grad utenfor arbeidslivet enn menn, de gjør mer husarbeid, og snakker dårligere norsk, har færre norske venner og føler seg i større grad ensomme. Dette fører også til at kvinner i denne gruppen oftere utvikler livsstilssykdommer. Arbeid og annen aktivitet utenfor hjemmet gjør disse forskjellene betraktelig mindre, og vil føre til mye bedre livskvalitet.

Vi vet at vi fortsatt har et godt stykke igjen. Det kjønnsdelte arbeidsmarkedet og den store andelen kvinner som jobber deltid leder til lønnsforskjeller. Lønnsforskjeller og belønningsordninger avgjørende for hvordan familiene deler opp foreldrepermisjonen, mer enn gammeldagse holdninger om hvem som bør være hjemme med den nyfødte.

Om man ønsker et mer reelt fritt valg, som også vil bidra til reell likestilling, må vi se på hva som gjør at jenter og gutter fortsatt velger så tradisjonelt at det forplanter seg til familielivet senere. Vi må legge til rette for at flere kan velge utradisjonell utdanning og karriere. Vi må også se på fars opptjeningsrett og mulighet til å ta ut permisjon uavhengig av mors opptjening.

Kvinner har et uforklarlig høyt sykefravær – på tvers av alle sektorer. I likestillingsmeldingen foreslo vi en rekke tiltak på dette området:

  • Vi vil prioritere forskning på kvinners helse
  • Vi skal sørge for at oppdatert kunnskap om menn og kvinners særlige behov tas i bruk
  • Vi skal sørge for bedre forebygging, diagnostikk, behandling og mestring av sykdommer som fører til langvarige sykmeldinger og uførhet blant kvinner.

I tillegg har Regjeringen allerede innført gratis HPV-vaksine for jenter under 26.

Venstresidens kvotering og statlige styring var gode tiltak i sin tid, men brakte oss på langt nær i mål.   Dersom målet er at vi ikke trenger egen likestillingspolitikk, må vi ta ansvar og bidra. Det gjør vi i Høyre med våre nye konkrete og målrettede tiltak. Høyre fører en likestillingspolitikk som er oppdatert og tilpasset dagens utfordringer.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS