Pressemelding
Hvem skal bli ledestjernene innen bærekraftig mat og drikke i år?
Måten vi produserer maten vår på, og det vi spiser, kan være nøkkelen til både å sikre økt selvforsyning og å møte natur- og klimautfordringene i vår tid. Matprisen ønsker å hedre dem som søker å løse utfordringene gjennom maten vi spiser. Prisutdelingen skjer nå for tolvte gang, og alle inviteres til å komme med innspill til verdige nominerte! Hvert år samles Matprisens fagjury for å vurdere personer og virksomheter som har skilt seg ut positivt med kreativitet og nyskaping for at maten vi spiser er mer miljø- og naturvennlig. Til den jobben behøver de tips for å finne dem som fortjener ros og oppmerksomhet. – Personene og virksomhetene vi er på jakt etter er ledestjernene, de som går foran og staker ut en bedre kurs for sin bransje. Juryen har stor glede av å få innspill fra folk i hele landet som kjenner noen eller selv mener de er en verdig kandidat. Det gjør vårt arbeid mer komplett og vi er takknemlig for alle som vil sende inn tips, sier juryleder Arnt Steffensen. Matprisen var den første prisutdelingen som ikke bare satte smak, men også økologi og bærekraft på agendaen, og har siden 2014 løftet de som går foran innen formidling, produksjon eller servering av mat. – Andre og bedre matvalg er nødvendig av hensyn til mennesker, dyr og jord. Vi står i en situasjon hvor vi må løse flere problemer knyttet til klima, natur og miljø samtidig. Ingen har kanskje en perfekt løsning for alt, og siden utfordringene er komplekse, vil vi hedre de som faktisk er forbilder og tar tak i en del av det hele, sier Steffensen. Matprisen arrangeres av Debio Marked med støtte fra aktører fra matbransjen og avholdes hvert år i november. Matprisen har siden 2019 hatt æren av å finne en verdig mottaker til KokkeKarlas stipend. Dette stipendet går til en ung, kvinnelig kokk som bidrar til å styrke rekrutteringen til yrket og som fremmer bærekraftige måltider og norsk matkultur. I år er dette kategoriene man kan bli nominert til:
Kandidatene blir vurdert ut fra spesifikke kriterier for den enkelte prisen, men alle kretser rundt bærekraftig matproduksjon, økologi og kretsløp, modige meninger og evne til å påvirke matsystemet i en mer naturvennlig retning. Alle priskriteriene finnes på matprisen.no. – I år håper vi å få mange gode forslag til kandidater fra offentlig sektor. Det skjer mye positivt på kommunale og statlige storkjøkken, og vi håper Matprisen kan bidra til å til å synliggjøre dette, kommenterer Steffensen.
|