Pressemelding

Skatteetaten - 17.08.2023

Hvor du som student velger å ha adresse kan påvirke dine rettigheter

Skal du flytte hjemmefra for å studere? Som student kan du velge om du vil beholde adressen din i Folkeregisteret eller ikke. Valget kan ha betydning for rettighetene dine.

Roar Sellevoll, avdelingsdirektør i Folkeregisteret

Du skal stemme i den kommunen du sto folkeregistrert i 30. juni  

Det er mye å tenke på når du skal bli student, og midt i mylderet av flytteesker, pensumlister og nerver tenker du kanskje at det er godt å slippe enda en formalitet. 

Du bør likevel være klar over at adressen du står registrert med i Folkeregisteret kan ha betydning for en rekke rettigheter og plikter. Derfor anbefaler Roar Sellevoll, avdelingsdirektør i Folkeregisteret, at du sjekker opp hva det vil ha å si for akkurat deg før du avgjør om du skal sende flyttemelding til Folkeregisteret. 

– Det kan være greit å vite at bostedsadressen du står registrert med hos oss for eksempel kan ha betydning hvilken kommune du kan stemme i ved det kommende lokalvalget, forteller Sellevoll.  

– Det er altså kommunen du sto registrert bosatt i per 30. juni i år, som er den kommunen du skal stemme i ved lokalvalget i september.  

Sjekk konsekvensene 

Han anbefaler at du sjekker opp hva konsekvensene blir hvis du er folkeregistrert på studiestedet. For eksempel kan hvor du står registrert ha betydning for hvor du har rett til fastlege.  

Lånekassen stiller ikke krav om at du endrer folkeregistrert adresse for å få status som borteboer. 

Du kan melde inn ny adresse gratis via Skatteetatens nettsider 

Hvis du velger å stå registrert i hjemkommunen din, kan du melde ny postadresse. Ønsker du derimot å være registrert bosatt i studiekommunen din, må du melde flytting til ny adresse.

Begge deler gjør du enkelt, gratis og digitalt via Skatteetatens nettsider

 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS