I forbindelse med verdensdagen for drukningsforebygging uttrykte statsminister Jonas Gahr Støre bekymring for det høye antallet drukningsulykker i Norge, og uttalte at alle må ta ansvar. Hittil i år har 78 mennesker omkommet i drukningsulykker og 75 i trafikken. Til sammenlikning omkom det totalt 79 i drukningsulykker i hele 2023.
– På vegne av alle som jobber med drukningsforebygging er vi utrolig skuffet. Neste års statsbudsjett viser med all tydelighet at statsministerens uttalelse er tom politikk. Det er i alle fall klart at han med "alle må ta ansvar" ikke inkluderer egen regjering, sier Mia Bergmann i paraplyorganisasjonen Flyte.
Overlater drukningsforebygging til det private
Flyte representerer totalt 18 frivillige organisasjoner, som alle arbeider med drukningsforebygging. Det har vært knyttet store forventninger til en økt satsing på drukningsforebygging, etter at regjeringen høsten 2023 lanserte sin nullvisjon for drukningulykker og igangsatte arbeidet med en tilhørende handlingsplan.
– Handlingsplanen lar vente på seg, og med neste års budsjett i hånden tyder alt på at regjeringen mener at ansvaret for det viktige drukningsforebyggende arbeidet fremdeles skal hvile på private aktører som frivilligheten og næringslivet. For oss er det en uforståelig ansvarsfraskrivelse, sier Bergmann.
Kan ikke la mennesker dø mens vi venter
Flyte håper nå på hjelp fra SV for å få løftet drukningsforebygging inn i neste års statsbudsjett.
– Vi har ikke tid til å vente på hverken handlingsplan, revidert statsbudsjett eller budsjettet for 2026. Hver måned omkommer 7-8 mennesker i drukningsulykker, og det drukningsforebyggende arbeidet må tilføres midler nå om vi skal klare å skape resultater. Det er svært mange oppgaver som må løses dersom vi skal ha håp om å komme nærmere en nullvisjon, avslutter Bergmann.
|