Pressemelding
Hvor vil egentlig landbruks-Støre?
AP-leder Jonas Gahr Støre dukket opp på Bondetinget 9. juni og sa han ikke har glemt landbruket. Bakgrunnen for den kommentaren var et VG-oppslag dagen før der Støre hadde gjort nettopp det – glemt landbruket når han snakket om hvilke næringer han mener Norge kan leve av etter oljen. Til Bondetinget kunne han fortelle at i landbrukspolitikken vil han reversere liberaliseringen, snu det han mener er «å bygge ned en modell som fungerer» for heller «å bygge videre på modellen og fornye». Det er jo flott at Støre forteller hva han ikke vil, men det er neimen ikke lett å få fatt i hva han mener suksessoppskriften er.
Norske bønder er selvstendig næringsdrivende. Høyre mener det er viktig å gi bonden mulighet og ansvar til selv å tilpasse produksjonen best mulig til gårdens ressursgrunnlag. Vi tror bonden selv er best til å vite hvordan han får mest ut av gården sin. Vi har derfor gjennomført endringer som gir bonden økt frihet og tillit. Vi har forenklet tilskudd til husdyr, innført felles kvotetak for alle typer melkeforetak, avviklet det særskilte samdriftsregelverket, fjernet beløpstaket i tilskudd til husdyr, og fjernet strukturdifferensierte satser i arealtilskuddene. Og mye mer. Når AP og Støre tar til orde for å øke differensieringen av virkemidlene, og reversere liberaliseringen, så betyr det økt byråkrati og mer kompleksitet. Er målet at staten skal bestemme hva bonden skal produsere på gården sin, og hvordan?
Høyre mener staten kan gi bøndene inntektsmuligheter ved å legge rammer for bøndenes næringsvirksomhet, og ved å gi tilskudd til driften hos dem som næringsdrivende. Men det er ikke staten som gir inntekten! Vi mener målet med landbrukspolitikken må være å produsere mer mat i Norge, og resultatene viser at regjeringens politikk virker. Det produseres mer mat i Norge, på både store og små bruk. I Stortingets behandling av årets jordbruksoppgjør vil AP at det skal være et mål å holde antall bønder om lag på dagens nivå. Mer planøkonomi er Støres svar. I hvilke andre næringer, bestående av nær 100 prosent selvstendig næringsdrivende, får vi økt produksjon av at staten bestemmer hvor mange aktører som skal stå for produksjonen og hvordan produksjonen skal skje? Det minner om regimer som har lidd historiens dom!
All verdens hukommelse skal man ikke ha for å huske hvordan landbruket utviklet seg under de rødgrønne. Men vi kan jo bidra til å friske opp: Under regjeringen Solberg har bøndenes inntektsvekst vært dobbelt så stor som andre grupper i samfunnet. Under de rødgrønnes siste periode var den om lag på samme nivå som andre grupper. Tall fra kredittselskapet Experian viser at 26 gårder gikk konkurs i fjor. Det er det laveste tallet siden 2008, og bare fra 2011 er antall konkursbegjærte gårder nær halvert. Å øke bøndenes inntektsmuligheter gir dem også økt inntekt, og tryggere drift. Vil Støre ta dette fra bøndene?
Litt bemerkelsesverdig er det at Støre nesten får mer kjeft enn ros for å ha dukket opp på Bondetinget. VG-oppslaget om hvilke næringer han mener Norge kan leve av etter oljen skapte reaksjoner. «Det er veldig alvorlig når sentrale politikere gang på gang glemmer landbruk og matindustri», er svaret fra Ola Hedstein i Norsk Landbrukssamvirke. Det er gjerne den reaksjonen som kommer når politikerne tar mål av seg å fortelle hva andre skal leve av – noen er alltid glemt. Hvilken del av landbruket kommer AP-detaljstyring til å overse? Og når de blir gjort oppmerksom på forglemmelsen, da er vel løsningen å øke tilskuddene til disse også?