Pressemelding

If Skadeforsikring - 04.10.2016

Ikke forberedt på mer ekstremvær

Hver sjette boligeier har hatt trøbbel med vann rundt boligen, viser nye tall. Men nesten ingen har planer om å drenere bedre.

Antallet såkalte overvannsskader hos private og bedrifter har økt med 200 prosent på ti år, viser skadestatistikk fra forsikringsselskapet If.

– Det er nå skader for én milliard kroner i året i Norge knyttet til overvann i terrenget, særlig fra kraftige regnskyll. Dette kommer på toppen av naturskadene fra flom, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

Analysebyrået TNS Gallup har på vegne av If Skadeforsikring spurt over tusen huseiere om blant annet drenering og nedløpet fra taket:

15 prosent av de spurte har opplevd ulike typer problemer knyttet til vann, hvorav halvparten sier at de har opplevd fukt i grunnmuren på grunn av dårlig drenering. Men når huseierne får spørsmål om hva som er deres neste utbedringsprosjekt, er det bare 1 prosent som oppgir drenering og 4 prosent som sier yttertak, takrenner og nedløp.

Etterslep i oppgradering

- God drenering rundt huset er et av de beste skadeforebyggende tiltakene en boligeier kan gjøre. Klimaekspertene melder om at det kommer til å regne mer i Norge framover – og enkelte av regnværene kommer til å være av det ekstreme slaget, sier skadeinspektør Erik Kogstad i If.

I august fikk hundrevis av boligeiere og næringsdrivende i Asker, Bærum og Oslo vann i kjelleren etter et svært kraftig regnfall over flere timer. Flere veier måtte stenges, og mange titalls biler ble totalskadet av vannmassene.

- Det er store utfordringer med overvannshåndteringen rundt om i norske kommuner. Politikere og kommuneadministrasjon har en omfattende jobb å gjøre med oppgradering av avløpsnett og andre tiltak for å håndtere de store regnskyllene, sier Sigmund Clementz i If.

- Men god drenering på egen tomt er et viktig forebyggende tiltak for å unngå vann i kjelleren. Flere huseiere bør også overveie å få installert en såkalt tilbakeslagsventil, slik at avløpsvannet ikke slår inn i boligen gjennom såkalt delt avløpsnett ved ekstreme regnskyll, sier han.

Kan begrense skader

Halvparten av oss tar problemer med drenering som det kommer og når det oppstår, viser tallene fra spørreundersøkelsen. Bare hver tredje huseier tar en grundig sjekk med jevne mellomrom.

- Deler av årsaken til alle problemene er utvilsomt knyttet til klimatiske forhold, men spørreundersøkelsen viser tydelig at mange av oss kan gjøre mer for å unngå og begrense skadene, sier skadeinspektør Erik Kogstad i If.

Åtte tips for å unngå vann i kjelleren

  • Ta en runde rundt huset minst en gang i måneden for å sjekke forholdene
  • Sjekk at rister og sluk på egen tomt og i nærområdet er rene for løv, rusk og rask
  • Rengjør takrenner og nedløp minst en gang i året
  • Snakk med kommunen om hvor vannet beveger seg i ditt nabolag
  • Sikre at terrenget faller bort fra grunnmuren
  • Se til at det er ryddig rundt grunnmuren, og unngå blomsterbed inntil huset
  • Tenk deg nøye om før du velger et vanntett dekke, som asfalt, på gårdsplassen
  • Vurder tilbakeslagsventil i sluk i kjeller, for å unngå at vann kommer opp fra kloakken ved kraftige regnskyll
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS