Jul og nyttår er en tid for feiring og god mat, men det er også en tid hvor mange kommuner opplever store problemer med tette rør og rotteplager. Fett fra ribber og det vi ellers koser oss med i jula, skylles ned i avløpet og størkner, og fører store problemer for kommunene.
- I juletiden er det vanlig at fett fra matlaging, spesielt ribbefett, kastes i avløpet. Dette fører til tette rør og økt belastning på avløpssystemet, forteller Kjell Christian Røshol, koordinator i Tromsø kommune seksjon for vann og avløp.
Bekjempelse av skadedyr som rotter er også noe som Tromsø kommune driver med, der har de automatiserte rottefeller flere steder på avløpsnettet.
- Disse har en sensor som detekterer rotter som går forbi, og slår de i hjel. Totalt avliver disse ca 1000 rotter hvert år, forklarer Røshol.
Men det er ikke bare fett som skaper problemer. Folk kaster de mest utrolige ting i do.
- Vi finner mye rart i avløpet som ikke hører hjemme der. Det mest spesielle vi har funnet var kanskje en sammentapet pose med noe hvitt pulver som vi mistenkte kunne være narkotika. Politiet ble kontaktet, og det viste seg at de nettopp hadde hatt en razzia i en bolig rett i nærheten av renseanlegget der posen ble funnet. I tillegg har det også blitt funnet en og annen giftering i avløpet.
- Ikke bruk doen som søppelbøtte, fett og matavfall skal ikke i avløpet. Det er bare tiss, bæsj og dopapir i toalettet. Alt annet skal håndteres som avfall, understreker Røshol.
Dyrt for kommunen og dyrt for deg
Feilaktig avfallshåndtering fører til økte vedlikeholdskostnader for kommunene, som til slutt havner på innbyggernes regning. Røshol påpeker at det totale vedlikeholdsetterslepet er enormt rundt om i landet, og at kommunene trenger hver krone til vedlikehold og investering i nye rør og renseanlegg.
- Fettet ser jo lettflytende ut når det løses opp i varmt vann, men når det kommer ned i avløpsrørene der temperaturen er lavere størkner fettet fort igjen, og kan bli veldig hardt. Dette kan igjen føre til propper i avløpet som gjør at avløpsvann kommer opp steder der det ikke skal være, eksempelvis opp i en sluk inne i en bolig, sier Røshol.
80 tonn søppel i året
For å bøte på folks feil, har Tromsø kommune investert i i et forbehandlingssystem på ett av renseanleggene. Der tar de ut 80 tonn søppel i året.
- Dette kunne vært unngått dersom vi hadde vært flinkere til å kaste kun det som hører hjemme i avløpet i toalettet. I tillegg tilsetter vi en biokatalysator på strategiske pumpestasjoner der det er mye fett. Dette er med på å «spise» opp fettet slik at det ikke setter seg fast i pumper og ledningsnett.
- Det er lett å le av pratet om hva som skal i do og hva som ikke skal dit, men det er faktisk ramme alvor, avslutter Røshol med.
|