Pressemelding
Invitasjon til Máistu – samisk matkonferanse
Viktig møteplass for kunnskapsdeling: Sametinget inviterer til Máistu – samisk matkonferanse i Alta den 14. mai.
Máistu vil bli arrangert i Alta 13.-15. mai 2025, konferansedelen er 14. mai, med tilhørende sidearrangementer 13. og 15. mai. Konferansen fokuserer på samisk mat og matsystemer, som er dypt forankret i tradisjon og bærekraft.
Formålet med konferansen er å samle nøkkelpersoner og interessenter for å spre kunnskap, informasjon og inspirasjon om urfolks matsystemer i Sápmi.
Sametinget forsterker fokuset på urfolks matsystemer og bygger videre på forstudierapporten «Urfolks matsystemer i Sápmi» (2024) ved å arrangere en møteplass for kunnskapsdeling og viktig erfaringsutveksling.
På listen av foredragsholdere finner vi blant annet samisk kokk og reindriftsutøver Máret Rávdná Buljo, inuittiske kokker fra Canada - Sheila og Johnny Flaherty og matkunstner og forfatter fra Tornedalen - Bjørn Ylipää, for å nevne noen.
– Máistu-konferansen er en viktig arena for å fremme dialog og samarbeid mellom urfolk og Arktis, sammen kan vi forsøke å finne løsninger for en bærekraftig fremtid. Med slike konferanser, får vi mulighet til å lære av hverandre og styrke våre tradisjonelle matpraksiser, sier sametingspresident Muotka.
Sametinget prioriterer Máistu-konferansen da hovedmålet er å øke kunnskapsgrunnlaget, styrke og bevare urfolks matsystemer, samt sikre at disse er robuste i møte med klimaendringer, uro og behovet for bærekraftige løsninger.
Sametingets prioriteringer for matsystemer er internasjonalt forankret gjennom FN og FNs organisasjon for ernæring og landbruk, der sametingspresident blant annet er arktisk medlem i styringsgruppen for urfolkskoalisjonen.
– Urfolks matsystemer er ikke bare en kilde til næring, men også en arv av visdom og bærekraft som må beskyttes og styrkes for fremtidige generasjoner, sier sametingspresident Muotka.