Pressemelding

DigitalPR - 20.09.2024

Kjendiser utnyttes i omfattende svindel

En ny rapport fra Unit 42, forskningsavdelingen til Palo Alto Networks, avdekker en alarmerende økning i bruk av deepfake-teknologi globalt. Ved å manipulere videoer av kjente personligheter som Elon Musk, spres blant annet falske investeringsmuligheter o

 

ver hele verden – inkludert i Norden.

 

Den avanserte teknologien gjør det mulig å skape svært overbevisende videoer hvor offentlige personer tilsynelatende promoterer unike investeringsmuligheter. Videoene distribueres deretter via en rekke digitale kanaler for å lokke privatpersoner og bedrifter til å investere penger eller gi fra seg sensitive opplysninger.

 

Omfattende og målrettede angrep

Unit 42 har identifisert dusinvis av slike svindelkampanjer som opererer på flere språk og som retter seg mot spesifikke land. Et særlig omfattende eksempel er kampanjen kjent som Quantum AI, som ifølge rapporten har benyttet hundrevis av nettsider og generert gjennomsnittlig 114 000 besøk globalt per domene. Noe som vitner om en betydelig spredning og effekt.

– Vi ser en markant økning i deepfake-relaterte svindelkampanjer på verdensbasis, og samme trend gjør seg gjeldende i Norden. Det er derfor kritisk at både virksomheter og enkeltpersoner i vår region er bevisste på trusselen og tar nødvendige skritt for å beskytte seg, sier Jesper Olsen, Nordeuropeisk sikkerhetssjef i Palo Alto Networks.

 

Sofistikerte metoder og avansert teknologi

Analysene fra Unit 42 peker mot at mange av svindelkampanjene har felles taktikk og infrastruktur, noe som tyder på at de kan spores tilbake til samme gruppe aktører. Ved hjelp av generativ AI klarer de å produsere videoer med imponerende autentisitet, der både lyd og bilde er manipulert for å etterligne ekte opptredener fra kjente personer. Teknologien gir svindlerne muligheten til å skreddersy budskapet mot ulike målgrupper basert på språk og kulturelle referanser, noe som øker troverdigheten og dermed også faren for at folk lar seg lure.

 

Økende trussel i Norden

Norden har tradisjonelt sett vært mindre utsatt for visse typer cyberkriminalitet, men den siste utviklingen viser at regionen nå står overfor de samme utfordringene som resten av verden. Økonomiske tap knyttet til denne typen svindel har allerede vært betydelige globalt, og uten tilstrekkelige sikkerhetstiltak kan konsekvensene bli store også her hjemme.

– Det er viktig at trusselen ikke undervurderes. Teknologien bak deepfakes blir stadig mer sofistikert og tilgjengelig. Noe som gjør det enklere for kriminelle å gjennomføre angrep med stor effekt, påpeker Olsen.

 

Tiltak for beskyttelse og forebygging

For å møte utfordringen tilbyr Palo Alto Networks en rekke avanserte sikkerhetsløsninger, blant annet Advanced URL Filtering, som er utviklet for å oppdage og blokkere ondsinnede nettsider. Selv om svindlerne tar i bruk stadig mer avansert AI-teknologi, viser det seg at tradisjonelle etterforskningsmetoder fortsatt er effektive for å identifisere og nøytralisere de underliggende infrastrukturene som brukes i kampanjene.

– Kombinasjonen av avanserte sikkerhetsverktøy og årvåkenhet blant brukerne er nøkkelen til å beskytte seg mot truslene. Det handler om å være kritisk til informasjon man mottar, spesielt når det kommer til uoppfordrede tilbud om investeringer eller økonomisk støtte, sier Olsen.

 

Forventet eskalering i forkant av valgår

Med over 60 land og fire milliarder mennesker som skal delta i ulike valg i 2024, forventes det at deepfake-teknologi vil bli utnyttet i enda større grad for å påvirke politiske prosesser og skape uro. Denne type manipulasjoner forvrenger ikke bare den offentlige opinionen, men brukes også som verktøy for økonomisk svindel i en tid hvor mange er ekstra engasjerte og oppmerksomme.

 

Økt bevissthet som beste forsvar

I møte med en stadig mer kompleks digital trusselverden, er kunnskap og bevissthet blant brukerne kanskje det mest effektive forsvarsmiddelet. Ved å være oppmerksom på hvordan deepfake-teknologi kan misbrukes, og ved å lære å identifisere potensielt skadelig innhold, kan den enkelte redusere risikoen for å bli et offer for svindel.

– Vi oppfordrer alle til å være skeptiske til informasjon som virker for god til å være sann, og til å verifisere kilder nøye før man handler på bakgrunn av digitale budskap. Sammen kan vi gjøre det vanskeligere for cyberkriminelle å lykkes med sine angrep, avslutter Jesper Olsen.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS