Pressemelding
Kjenner du noen som fortjener en pris under MATPRISEN 2023?
Matprisen er prisutdelingen for alle som bryr seg om bærekraft i matbransjen. I år markerer Matprisen, som var den første prisutdelingen i Norge som rettet søkelyset mot miljøvennlig matproduksjon, sitt tiårsjubileum. Juryen vil gjerne motta tips til gode kandidater! «Skal vi løse klima- og naturkrisen, må vi spise og produsere mer bærekraftig mat. Derfor har Matprisen i ti år hedret bønder, kokker, fiskere, ystere, formidlere, forskere og folk som tar bærekraftige matvalg. Dem trenger vi flere av!» sier Ingrid Kleiva Møller. Hun er juryleder og fagrådgiver for bærekraftig matproduksjon i Framtiden i våre hender. Hun oppfordrer alle til å foreslå kandidater til Matprisen 2023: «For Matprisen er det vesentlig at ikke bare de som roper høyest blir hørt. Vi i juryen har stor nytte av forslagene som kommer inn og håper så mange som mulig benytter muligheten til å fremheve dyktige aktører, både enkeltpersoner og hele organisasjoner.»
Matsentralen Norge vant hovedprisen i 2018. Foto: Matprisen/Joachim Sollerman Gjennom sine ti år har Matprisen kåret et stort spenn av vinnere fra alle deler av bransjen. Her finner du alt fra storkjøkkenaktører, restauranter og restauratører, meierier, ildsjeler, kjøttprodusenter og vegetarianere, landhandlere og bransjeorganisasjoner. Alle er representert! Matsentralen Norge, Anders Nordstad, Geitmyra matkultursenter for barn, Hanne-Lene Dahlgren og Restaurant Rest er blant tidligere vinnere. «Noen dager føles det å drive en restaurant der bærekraft, økologi og «low-waste» vektes på lik linje som kvalitet og smak, som en litt umulig oppgave. Derfor var det å vinne Matprisen ekstra stort for oss. Det gav oss en driv og en enormt takknemlig følelse av at det vi gjør blir sett og satt pris på. Det vil også gjøre at flere kan oppdage oss og forhåpentligvis se hvorfor det vi gjør er både litt annerledes og veldig bra.» Dette sier Ola Klepp, kjøkkensjef ved Restaurant K2 i Stavanger. De vant Årets kjøkken i 2022 til stor jubel fra hele salen. Under prisutdelingen ble de rost av juryen for å være et strålende eksempel på en aktør gjør det motsatte i en bransje som kan være både tøff og lukket: «Gode arbeidsvilkår med stor takhøyde for den enkelte, stor åpenhet om sine innkjøp og sine metoder, og et brennende ønske om å servere miljøvennlig mat som holder høyt kulinarisk nivå. Alt dette går for vinneren sammen i en høyere enhet.»
Vinneren av Årets kjøkken i 2022: Restaurant K2. Foto: Matprisen/Magnus Gulliksen «Vi lever i en tid hvor valgene vi tar i dag, får mye å si for morgendagen. De som har vært nominert til matprisen de siste årene er gode eksempler på at måten vi produserer og spiser mat på, kan bidra til å endre dagens kurs i en mer bærekraftig retning. De er forbilder for sine bransjer som viser at det ikke behøver å være motsetning mellom verdiskapning og et levelig miljø, mellom matglede og et engasjement for en tryggere fremtid», sier Anne Marie Schrøder, kommunikasjonssjef i Matvett og jurymedlem. Matprisens uavhengige jury har ansvaret for å velge ut kandidater til de åtte prisene, men de vil gjerne motta tips om verdige kandidater, enten det er noen du beundrer, dine kollegaer eller deg selv. Tidligere nominasjon er ingen hindring. Kandidatene vil vurderes ut ifra egne priskriterier, og i løpet av høsten annonserer juryen tre nominerte i disse priskategoriene. Vinnerne kåres under prisutdelingen 13. november på Sentralen i Oslo. Prisene som deles ut er:
Fristen for å foreslå kandidater er 25. april.
Lysverket vant Årets kjøkken i 2017. Foto: Matprisen/Joachim Sollerman I år består juryen av Ingrid Kleiva Møller (juryleder og fagsjef i Framtiden i våre hender), Anne Marie Schrøder (kommunikasjonssjef i Matvett), Arnt Steffensen (kokk og leder i Kost- og ernæringsforbundet i Delta), Mikael Svensson (driver Restaurant Kontrast, Avalon og b.culture), Thomas Horne (forfatter og foredragsholder), Trond Ivar Qvale (skribent og fortsatt litt bonde), og Vegard Botterli (kommunikasjonsrådgiver i NORSØK). Juryen har også siden 2017 hatt gleden av å velge ut den unge, kvinnelige kokken som skal motta KokkeKarlas stipend på 50 000 kroner. «Det å være den heldige mottaker av KokkeKarlas stipend var svært stas! Det er et legat som åpner mange dører og jeg er utrolig takknemlig for at jeg har fått denne muligheten. Anbefaler på det sterkeste andre å søke!» sier fjorårets mottaker av stipendet Runa Kvendseth. Kandidater til stipendet kan forslås her.
Mottaker av KokkeKarlas stipend i 2022: Runa Kvendseth. Foto: Matprisen/Magnus Gulliksen Om Matprisen Matprisen løfter fram og hedrer bønder, kokker og mennesker som bryr seg om bærekraftige måltider. Dette gjør vi fordi måten vi produserer maten vår på, og det vi spiser, kan være nøkkelen til å møte miljø- og klimautfordringene i vår tid. Vår matproduksjon må endres for å minske ressursbruken, og for å ta vare på det viktige jordlivet og sikre lokale kretsløp. Matprisen samler hele næringskjeden i matbransjen med utgangspunkt i tematikker knyttet til bærekraft og økologi. Til grunn for Matprisen ligger konseptet Et bærekraftig måltid, og gjennom prisutdelingen skal vi hedre enkeltmennesker og virksomheter som bryr seg og som bidrar til at det serveres flere bærekraftige måltider. Bærekraftige måltider er;
Matprisen ble etablert i 2014. Matprisen eies av Debio. |