Pressemelding

Norges Lastebileier-Forbund | - 11.11.2024

Kollegahjelpens dag: – En hjelpende hånd når det trengs som mest

Yrkessjåførene har veien som sitt fabrikkgulv, og hver dag transporterer de varer som er viktige for oss alle. De fleste lastebilsjåfører setter stor pris på friheten i hverdagen og den unike «kontorutsikten» fra førerhuset. Men tanken på å havne i en ulykke er deres største frykt. Når du tilbringer hver dag på veien, utsetter du deg også for betydelig risiko i arbeidshverdagen. Dersom ulykken skulle skje, kan Kollegahjelpen være avgjørende for at man kommer seg tilbake bak rattet.

GOD STØTTE: Hjelpen en yrkessjåfør kan gi til en kollega som har opplevd noe lignende, er uvurderlig. Kollegahjelperne kjenner bransjen og har gjennomgått opplæring i menneskelige reaksjoner og samtaleteknikker etter alvorlige hendelser. Jan-Egil Sandstad

 

Først litt om Kollegahjelpen:

  • Kollegahjelpen ble startet av Norges Lastebileier-Forbund (NLF) i 1995.  
  • Det er en støtteordning som består av medlemmer i NLF og andre «lastebilvenner» Alle arbeider på frivillig basis.
  • Alle som er kollegahjelper tilbys et grunnkurs samt etterutdanning annethvert år.
  • I dag har Kollegahjelpen rundt 70 kollegahjelperere som danner et nettverk av lastebileiere, sjåfører og personer med tilknytning til transportbransjen.
  •  

Dyster ulykkesstatistikk

Frem til nå er det 79 personer som har omkommet i trafikken. Selv om dette foreløpig ligger noe under fjorårets tall er vi fremdeles langt fra nullvisjonen som Stortinget vedtok i 2002.

Lastebiler og vogntog er involvert i trafikkulykker, men det er langt fra at lastebilsjåføren er årsaken til ulykken i alle tilfellene. For eksempel viser tall fra Statens vegvesen at fire av fem møteulykker skyldes den andre trafikanten. Slike ulykker får ofte fatale konsekvenser. I mange tilfeller slipper lastebilsjåføren unna med få fysiske skader, men den psykiske belastningen kan være tung å bære. Det er her NLF Kollegahjelpen kan bidra til å lette byrden og gi sjåførene avgjørende støtte og forståelse like etter ulykken og i etterkant.

– Hjelpen en yrkessjåfør kan gi til en kollega som har opplevd noe lignende, er uvurderlig. Kollegahjelperne kjenner bransjen og har gjennomgått opplæring i menneskelige reaksjoner og samtaleteknikker etter alvorlige hendelser. Etter en ulykke kan det psykiske presset være enormt, og det å ha noen å snakke med kan være en stor lettelse, sier Guttorm Tysnes, regionsjef i NLF og fagansvarlig for Kollegahjelpen.  

Kollegahjelpen rykker raskt ut

Ved ulykker som involverer lastebiler, blir Kollegahjelpen ofte kontaktet umiddelbart, og de når derfor raskt frem til ulykkesstedet for å bistå sjåføren. Kollegahjelpen tilbyr hjelp til alle yrkessjåfører som ønsker det – uavhengig av medlemskap, nasjonalitet eller tilknytning til NLF.

Sjåførene som får støtte fra Kollegahjelpen, beskriver samtalene som en avgjørende hjelp i bearbeidelsen av den traumatiske hendelsen, både på ulykkesstedet og i tiden etterpå. For mange setter opplevelsene dype spor, med sterke minner av lyder og lukter som blir sittende igjen. Flere forteller at det siste de husker før sammenstøtet var å få øyekontakt med sjåføren i motgående bil – en person som kanskje mistet livet i ulykken. Det gjør inntrykk som det er viktig å bearbeide.

Kollegahjelpens dag

Den 12. november markerer NLF Kollegahjelpens dag, og vi inviterer til oppmerksomhet rundt dette viktige støtteapparatet. Representant Guttorm Tysnes fra NLF og Kollegahjelpen stiller gjerne til intervju og han kan også sette dere i kontakt med kollegahjelpere i deres område om ønskelig.

Om Norges Lastebileier-Forbund:

I dag er Norges Lastebileier-Forbund (NLF) en politisk uavhengig nærings- og arbeidsgiverorganisasjon for lastebileiere som driver yrkesmessig godstransport i Norge og utlandet. Forbundets formål er å utvikle den lovlige godstransport på vei på en samfunnsmessig ansvarlig og miljømessig bærekraftig måte. Samtidig skal medlemmenes økonomiske, faglige og sosiale interesser ivaretas. For å påvirke internasjonalt er NLF også medlemmer av International Road and Transport Union (IRU) og Nordic Logistics Association (NLA).

Vi har 3 000 medlemmer som representerer ca. 20 000 lastebiler. NLF er landsdekkende, med fylkesavdelinger, regioner og lokalavdelinger. Hovedkontoret ligger i Oslo og forbundet har 7 regioner med avdelingskontorer. Aktive tillitsvalgte jobber for medlemmenes ve og vel, samt 70 kollegahjelpere.

 

 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS