Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) -
19.07.2022
Kom du ikke inn på drømmestudiet?
|
Ikke gi opp! Det kan kjennes skummelt akkurat nå, men det vil løse seg.
|
|
Karriereveileder Tomas Iversen i Karriereveiledning.no har mange gode tips og råd til de som ikke kom inn på drømmestudiet. Foto: Privat
|
Karriereveiledning.no får mange spørsmål om valg av utdanning og jobb. Her finner du 6 tips fra karriereveileder Tomas Iversen til hvordan du kan gjøre det beste ut av situasjonen.
- Tenk positivt – andre-, tredje- eller fjerdevalget kan bli vel så bra som førstevalget! Husk å takke ja uansett hvilket tilbud du har fått, så du ikke risikerer å stå uten studieplass til høsten. Du kan fortsatt velge å stå på venteliste til førstevalget ditt, selv om du takker ja til tilbudet du har fått. Om du får tilbud om førstevalget ditt i suppleringsopptaket: husk å takke ja. Da mister du automatisk plassen på det første tilbudet du fikk.
- Se etter ledige studieplasser på Samordna opptak den 19.juli. Fra 20.juli kl. 9.00 kan du søke på ledige studieplasser. Her er det førstemann til mølla, så lenge du oppfyller opptakskravene! Kanskje er det ledig på drømmestudiet ditt et annet sted i landet? Du kan fortsatt stå på venteliste til de valgene du konkurrerer om, selv om du søker ledige studieplasser.
- Studer i utlandet – Søknadsfristene er som oftest om våren, men det varierer fra skole til skole. Start på ansa.no og velg faget du ønsker å studere, eller landet du vil dra til. Utdanningiverden.no er også et kjempenyttig nettsted for informasjon om utenlandske utdanninger.
- Ta enkeltemner – For mange kan det være fordelaktig å studere uten å begynne på en ny grad, for eksempel ved å ta enkeltemner eller nettbaserte kurs. Disse finner du på det enkelte universitet sine nettsider, og søker viaSøknadsweb.
I tillegg til å få innsikt i områder du er nysgjerrig på, kan du utvide nettverket ditt og få kompetanse som blir avgjørende i konkurransen om en jobb i fremtida. Hvis du for eksempel ønsker en jobb innen IT, men også kunne tenke deg oppgaver innenfor økonomi- og administrasjon, kan enkeltemner innen økonomi være relevant. Emner du tar, gir studiepoeng. Dersom emnet inngår i en utdanning du vurderer å ta senere, kan du søke om fritak fra emnet du har tatt.
- Ta opp fag, eller gå et år på folkehøgskole – Det gir deg mulighet til opptjening av alders- og tilleggspoeng, slik at du har bedre sjanse til å komme inn neste år. Merk deg at folkehøgskolene ikke har søknadsfrister, men løpende opptak helt fram til start eller til det er fullt.
- Skaff relevant arbeidserfaring – Det er alltid positivt! Du kan finne en jobb, frivillig eller lønnet, som er relevant for det du ønsker å studere. Ønsker du å bli sykepleier, kan det å finne en jobb som assistent på sykehjem, i hjemmetjeneste eller sykehus gi deg verdifull erfaring. Kanskje blir du også enda tryggere på valget ditt.
Har du behov for å snakke med noen om utdanning og jobb? På Karriereveiledning.no kan du få drop-in karriereveiledning på chat og telefon.Dette er en offentlig og gratis tjeneste.
|
|
|
|