Pressemelding
Kommentar til Lindkvist og Olsen
Det er slitsomt til stadighet å få nye synspunkter slått opp i media fra Knut Bjørn Lindkvist og Jan Olsen.
Disse to har i sine avisinnlegg om Bærekraft og Nordkappsaken kommet med en del underlige påstander.
Bærekraft er enkelt sagt, med få ord; at den innsatsen som legges inn i næringstiltak skal kaste tilstrekkelig av seg til å kunne bære seg selv og gi gode ringvirkninger for lokalsamfunnet.
Dermed skal kommunen støtte opp om slike næringstiltak og yte all hjelp som er mulig å gi for at disse tiltakene kan blomstre og videreføres. Skape arbeidsplasser, inntekter for investorene, arbeidstakerne og kommunen.
Med andre ord må vi jobbe for å komme videre og sikre det vi har og utvikle de spinn-off effekter vi får gjennom å ha en stor næringslivsaktør, Rica/Scandic her hos oss.
Etter det jeg kan lese og har opplevd gjennom de siste 4 år med SV og SP i majoritetsposisjon i kommunestyret, er at de aktivt motarbeider kommunens desidert største og viktigste aktør innenfor reiseliv gjennom vedtak i kommunestyret, rettsaker og avispolemikk.
De to herrer skriver at det er profittmotivet som Nordkapp blir styrt etter av Scandic/Rica. Det er klart riktig, enhver investor ønsker en god avkastning av sin investerte kapital, spesielt når det investeres i høyrisiko prosjekter, som jo Nordkappsatsingen så ut som da de gikk inn og kjøpte det som så ut som et vaklende prosjekt med liten tillit hos finansinstitusjonene. Profit sett fra en investors synspunkt er nummer en, forretningskonseptet må ha egen bærekraft til å kunne forsvare renter og avdrag og gi en rimelig avkastning. Her gikk Rica/Scandic inn med et langsiktig investeringsperspektiv som etter hvert har vist seg å slå til og som til tider gir høy avkastning.
I følge norsk lov skal selskapene skatte til den kommunen de er registrert i. Altså ikke til den kommunen som virksomheten er i.
Vår kommune får inntekter fra eiendomsskatt og skatt på lønn til de personer som er bosatt i kommunen. I tillegg kommer aktiviteten som skapes hos alle underleverandører som er registrert i kommunen. Alt i alt skapes det stor aktivitet gjennom den bærekraftige utviklingen også hos de andre næringslivsaktørene i kommunen.
Summen er forsterket økonomi hos den enkelt og dermed en vesentlig øket bolyst.
Historieopplisting og tilbakeblikk, kan i seg være av interesse, men mer nyttig er det å rette blikket mot hvor vi står og hvor vi ønsker å bevege oss inn i fremtiden. Legge et godt og bærekraftig grunnlag for oss som bor her, og sist men ikke minst for de generasjoner som kommer etter oss. Ingen kan gjøre noe med det som har skjedd, men vi kan alle bidrag til den videre ferd.
Jeg leser av innlegg fra duoen Lindkvist/Olsen at FEFO «logret med halen» for å få Rica på kroken. Dette var uten tvil klok taktikk for å få inn en kapitalsterk partner som samtidig er en både høyt profilert og profesjonell reiselivsaktør. De samme herrer synes at det er uvanlig at «kjøper» tar kontroll med kontrakts prosessen. FEFO lot Rica utarbeide forslag til avtale. Dette er meget klok forretningsmessig taktikk. Avtaleparten blottlegger seg og motparten kan gå inn og gjøre endringer, på denne måten fremforhandles en avtale som skal kunne fungere for begge parter. Det må dog ikke stikkes under en stol at også FEFO må skjele til en bærekraftig utvikling, ikke bare for den oppgaven de er satt til å forvalte men også sikre sin egen økonomi bærekraftig. Vi snakker tross alt om avtaleforhandlinger mellom to profesjonelle aktører.
Alt som er bygget på Nordkapp-platået er gjennomført i henhold til bestemmelsene i plan og bygningsloven. Dette gjelder selvsagt også billettkioskene. Plasseringen av billettkioskene var sikkert inntegnet på situasjonsplanen og godkjent av kommunen før igangsettingstillatelsen ble gitt. Når det nå er slik at kommunen ønsker disse flyttet, så er vel både en naturlig og vanlig fremgangsmåte at dette tas opp med eierne direkte og ikke via media.
Tomtefesteloven gjelder for leie av grunn til hus som festeren har eller får på tomten og generelt er det ønskelig å ha langvarige avtaler, gjerne opp til 99 år. Begge avtaleparter ønsker langsiktighet for derigjennom å skape forutsigbarhet både for eiere, brukere og investorer.
Det kan altså være en avtale for leie av grunn, og en avtale for leie av bygg, eller begge deler på samme avtale.
Rica/Scandic eier bygningene, slik at de eksisterende kontrakter da nødvendigvis må gjelde for grunn.
Nordkapp kommune, med sin naturgitte geografisk posisjon og sine enorme naturgitte resurser både i havet og under havbunnen, er verdens nordligste by og Nordkapp er nordligst punkt på det Europeiske fastlandet. Nordkapp kommune er et livskraftig samfunn, «ytterst i verden».
Et flertall av de turister som besøker oss, ser nok med en skråblikk på oss som bor «der ingen skulle tru at nåken kunne bu».
En samtale mellom meg og en ung dataingeniør fra Mexico, på reise med en av turistskipene sammen med sine foreldre og besteforeldre, kom bort til meg her hvor jeg bor, og lurte på om vi bodde her hele året, nårtid fryser alt til is i havet og hvor kaldt kan det bli her om vinteren, når sola ligger under horisonten i flere måneder.
Etter å ha fortalt kort om de forutsetninger som gjør at vi bor og trives her kan man bli fristet til å legge til; du må ikke fortelle om hvor bra det er her, det vil fort resultere i at vi blir overbefolket her i vår lille by.
Et velment råd til de to forannevnte meningsskribenter. Snu og tenk positive tanker om vår framtid og start med å framsnakke både oss som bor her og vår lille by.
Det er viktig å forstå at nesten alt styres av økonomi, og da er alle nærmest sin egen bankkonto. Vi må fortsette å bygge og sikre vår grunnstruktur på en slik måte at vi som bor og virker her kan skape et godt liv for seg og sine.
Honningsvåg 2. august 2023
Harald Loe-Olsen, 23. kandidat på NAP sin valgliste.