Pressemelding

Lunar - 03.06.2022

Kortbruk i utlandet: Fem tips som gjør ferien litt billigere

Sommerferien står for dør, og når vi endelig kan reise uten for mange restriksjoner, kommer kortene til å brukes flittig i utlandet igjen. Men det er sjeldent gratis. Så hvordan slipper du billigst mulig unna, og hva gjør du hvis du for eksempel mister kortet?

En ferieklar Eilin Schjetne har forsikret seg om at hun reiser nesten gebyrfritt i sommer når hun tar turen til USA, og oppfordrer flere til å sjekke bankenes priser for betaling og uttak med kortet i utlandet.

De fleste har aldri hørt om de gebyrene som påløper når kortet brukes utenfor landegrensene. Og de færreste har regnet på det. Norgessjef i Lunar, Eilin Schjetne, som også har erfaring fra Visa, har noen klare råd som hjelper deg litt på vei.

  • Prisene for betaling i butikker og uttak i minibanker med kortet varierer veldig fra bank til bank. Det er mye penger å spare ved å sikre seg kortene med de laveste gebyrene. Jeg oppfordrer alle som skal på utenlandsferie å alltid betale i lokal valuta, og ikke falle for fristelsen å velge norske kroner verken i betalingsterminalene eller i minibankene. Det koster som regel skjorta, bokstavelig talt, sier Schjetne.

Start mikrosparing før reisen
Med stigende priser på flyreiser, opphold og mat, er det lurt å kompensere med litt småsparing i forkant. Det gjør du enkelt ved å sette opp reisen som et eget sparemål, og la banken gjøre små automatiske trekk hver gang du bruker kortet. Dermed har du litt ekstra å rutte med på reisen, uten at du egentlig har merket at du har spart.

Unngå høye gebyrer
Sjekk med banken hva du betaler for kortbruk i utlandet og sammenlign gebyrene med andre banker. Hos enkelte banker kan du bruke kortet nesten helt gebyrfritt.

Kontantuttak i utlandet er som regel dyrt. Men er du et sted hvor du ikke kan bruke kortet overalt, er det greit å ta ut litt kontanter. For hvert uttak betaler du som regel et fast uttaksgebyr. I tillegg kommer et valutapåslag, som er en prosentandel av summen på uttaket. Valutapåslaget varierer fra bank til bank, og noen har til og med kuttet ut dette. Du kan også få et gebyr som den lokale banken setter, og det kan være lurt å sjekke valutakursen i den banken du gjør uttaket.

Det viktigste er at du ikke går i “valuta-fella”.I utlandet får du ofte tilbud om å veksle om til norske kroner, både i butikkenes betalingsterminaler og i minibanker. Dette er som regel mye dyrere enn å betale i lokal valuta, fordi vekslingskursen ofte er dårlig. Ifølge forbrukerrådet må du da beregne et påslag på 6–7 prosent. En gylden huskeregel er derfor å alltid velge og betale i lokal valuta. I minibankene gjør du dette enkelt ved alltid å velge “accept without conversion”.

I betalingsterminalene må du være ekstra årvåken, siden betaling i norske kroner ofte blir vist fram som førstevalget. Det er vanlig at banken tar et transaksjonsgebyr, men flere banker tilbyr kort uten dette gebyret. Akkurat som ved minibankuttak, må du som regel også betale et valutapåslag ved varekjøp i betalingsterminaler.

Skaff deg en “feriebank”
For å unngå heftige gebyrer, kan det være lurt å skaffe seg en “feriebank”. Det er mye å spare ved å bruke den banken som gir de laveste gebyrene på kortbetaling og uttak i utlandet. Men slapp av. Du trenger ikke å bytte bank. Med BankID for hånden kan du raskt åpne konto og få et kort i en annen bank. Så legger du bare feriebudsjettet ditt der. Med andre ord. Du kan shoppe banktjenester der betingelsene er best. I Finansportalen finner du prisene på kortbruk og i utlandet.

Betal reisen med kortet
Mange banker tilbyr gratis reiseforsikring om du betaler reisen med kortet. Det er din usynlige venn om noe går galt. Mange banker tilbyr også fordeler hos ulike reisearrangører og betalingsløsninger for reiser på nett. Da får du både i pose og sekk, rabattert reise og reiseforsikring.

Ivareta god sikkerhet
Om du mister eller blir frastjålet kortet, sperr kortet med en gang! Det gjør du ved å kontakte banken. Du kan også gjøre det selv i mobilbanken og nettbanken. Og skulle være så uheldig å stå der uten et fysisk bankkort når du er på reise. Ikke fortvil. Du kan skaffe deg et virtuelt kort på minuttet. De utstedes umiddelbart digitalt og kan brukes til betaling på nett og i butikker med Apple Pay eller Google Pay. Da slipper du å vente på et erstatningskort. Sjekk derfor om banken din tilbyr dette før du drar på ferie. 

Når du bruker kortet her til lands eller i utlandet bør du alltid ta noen enkle forholdsregler:

  • Sperr kortet med en gang om det er mistet eller stjålet.
  • Pass godt på kortet og ikke la det være ute av syne.
  • Ikke gi fra deg kortet til andre, selv om du blir bedt om det.
  • Lær deg pinkoden utenat, og ikke del pinkoden med andre. Den er personlig.
  • Skjul pinkoden godt når du taster.
  • Unngå “gode hjelpere” når du tar ut penger i minibanken.
  • Dobbeltsjekk at totalbeløpet i betalingsterminalen stemmer.
  • Ta en ekstra sjekk av kontoen når du kommer hjem fra ferien.
  • Hos enkelte banker, som Lunar, får du en notifikasjon på telefonen hver gang kortet brukes. Om du mister eller blir frastjålet kortet merker du med en gang om uvedkommende bruker kortet. Da må du skynde deg og sperre kortet med en gang.
 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS