Pressemelding

Norsk Pensjonistforbund - 06.06.2007

Krever aktiv omsorg fra kommunene

Oslo: Med rundskriv om krav til mer aktiv omsorg legger regjeringen nå press på landets kommuner. – Mangel på aktiv omsorg er den største svakheten i omsorgskjeden i Norge, sier statssekretær Rigmor Aasrud.

I et rundskriv som i dag går ut fra regjeringen til alle landets kommuner og fylkesmenn, stiller regjeringen krav til at kommunene følger opp sitt ansvar om en mer aktiv omsorg for eldre og andre pleietrengende.

Under Norsk Pensjonistforbunds (NPF) landsmøte i Oslo på onsdag uttalte statssekretær Rigmor Aasrud fra Helse- og omsorgsdepartementet at dagtilbudet må styrkes. – Eldre mennesker fortjener og trenger mer enn bare pleie til å klare seg, derfor trenger vi et mer aktivt dagtilbud ute i kommunene. Dette er et område som lenge har vært nedprioritert, men nå er vi nødt til å gjøre noe med det, sa Aasrud, som ble møtt med stor applaus fra landsmøtet.

– Vi ser på dette som et viktig innspill fra regjeringen i arbeidet for en bedret eldreomsorg, og håper at kommunene nå gjør sitt for at omsorgstilbudet skal inneholde mer enn bare mating, personlig hygiene og den mest nødvendige hjelpen, sier generalsekretær i NPF, Harald Norman.

Kommunens plikt
Rundskrivet viser til flere undersøkelser som tyder på at dagens omsorgstjenester kommer til kort på det sosiale og kulturelle området. Videre står det at kommunene etter sosialtjenesteloven skal yte et tjenestetilbud til de som trenger det, noe som også inkluderer kulturopplevelser og fysiske aktiviteter.

– Det er kommunens plikt å gi omsorgstrengende mulighet til en aktiv og meningsfylt tilværelse. Et mer aktivt omsorgstilbud vil i tillegg til å gi pleietrengende en mer verdig hverdag, også være med på å avlaste resten av tjenestebehovet, sa Aasrud, og oppfordrer de tillitsvalgte på landsmøtet til å bruke rundskrivet aktivt i forkant av det kommende kommunevalget.

Vil heve kompetansen
Regjeringen presiserer i skrivet at kommunene plikter å gi tilbud om dagaktiviteter for alle som bor på sykehjem, eller som mottar omsorgstjenestetilbud i hjemmet eller i omsorgsbolig. For at kommunene skal klare å møte disse kravene, trengs det større faglig bredde i form av flere sosialpedagoger, ergoterapeuter og fysioterapeuter, samt flere stillinger innenfor sosialt arbeid, heter det videre fra Helse- og omsorgsdepartementet.

– Vi har allerede så smått begynt å se bedringer i form av flere stilling for blant annet aktivitører. Vi har tro på at kommunene nå vil prioritere en mer aktiv eldreomsorg, og at vi vil se en større faglig bredde i eldreomsorgen, sa Aasrud.
(Pressenytt)
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS