Pressemelding

Frende Forsikring - 16.11.2023

Lett å la seg lure av kunstig intelligens under Black Week

Kunstig intelligens har blitt en del av de kriminelles verktøykasse. Slik unngår du å gå i fella under Black Week. 

Kunstig intelligens har også nådd de kriminelle. Slik unngår du å bli svindlet under Black Week. Foto: Unsplash. Unsplash

Dårligere råd, høye matpriser og heftige renteutgifter kan gjøre det fristende for mange å gå for tilsynelatende strålende gode tilbud under Black Week. 

- Tenk deg om før du klikker på tilbud som virker for gode til å kunne stemme. De er ofte nettopp det, sier IT-sikkerhetssjef i Frende Forsikring, Tron Ingebrigtsen. 

- De kriminelle står klare med fristende, men falske tilbud. I år blir det ekstra vanskelig å se forskjell på ekte og falske nettkampanjer og nettbutikker fordi de kriminelle bruker kunstig intelligens for å kommunisere med deg, sier Tina Jerstad. Hun jobber for Tenerity, et selskap som hjelper folk som er blitt offer for ID-tyveri og nettmisbruk. 

Mange er ute etter supertilbud i år 
En fersk undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring viser at julegavebudsjettet er bunnskrapt for mange i år. 30 prosent sier at julefeiringa blir annerledes enn de hadde håpet på, på grunn av dårligere råd. 

NHO forventer også at det blir færre gaver under norske juletrær i år og at forbrukere vil starte julehandelen tidlig for å sikre seg gode tilbud. 

- Mange vil nok være klare for å bruke en del penger under Black Week i håp om å få gode priser, sier Tron Ingebrigtsen. 

I en ny undersøkelse fra Virke og Opinion sier 44 prosent at de skal bruke mindre på julegaver i år. 

- Dårligere råd kan faktisk være godt nytt for svindlerne hvis jakten på gode priser gjør at vi tror på tilbud som er for gode til å være sanne, sier Tina Jerstad. 

Kunstig intelligens brukes til falske nettkampanjer 
Antallet bedragerier har skutt i været de siste årene og Kripos er bekymret for hvordan kriminelle bruker kunstig intelligens til phishing og nettsvindel. 

- Svindlerne bruker det både raskere, mer autentisk og i større omfang enn tidligere, sier Tron Ingebrigtsen. 

Såkalt generativ AI eller KI kan være ekstra skummelt. ChatGPT er et eksempel på generativ kunstig intelligens. 

- Da kan de kriminelle skrive e-poster til deg på sekunder og designe nettsider som ser helt autentiske ut, sier Ingebrigtsen. 

Julestresset gjør oss sårbare 
- Jo nærmere vi kommer jul, jo raskere ønsker vi å få unna julehandelen. Og dermed går vi lettere i fella fordi vi er stresset, distrahert og blir lokket av veldig gode tilbud, sier Tina Jerstad. 

Mange føler seg også usikre når de handler på nett. 

- Ifølge undersøkelser vi har gjort sier 1 av 5 nordmenn at det er vanskelig å vite hvordan de skal holde seg trygge på nettet, sier Tron Ingebrigtsen i Frende Forsikring. 

Og mange går rett i fella. I sommer kunne Klarna fortelle at nesten 300 000 nordmenn hadde blitt lurt av en falsk nettbutikk det siste året. 

Mange falske SMSer i omløp nå
- Akkurat nå ser vi en stor bølge av falske SMS som gjelder levering av pakker, sier Tina Jerstad i Tenerity. 

- En typisk slik melding ser slik ut: «Vi fikk ikke levert varen din i dag, logg inn her for å bekrefte nytt leveringstidspunkt». En seriøs aktør vil sjelden sende deg en lenke med innlogging for å avtale ny tid for levering. Får du en slik nå under Black Week er det lurt å styre unna. Ikke klikk, sier Tron Ingebrigtsen i Frende Forsikring. 

Tre tips til tryggere julehandel på nett 

1. Sjekk at tilbudet er ekte  

  • Ikke klikk på lenker når du ser et fristende tilbud i en e-post eller SMS. Gå heller inn og let opp nettsiden via Google. Ligger det samme tilbudet på nettsidene? Ikke? Styr unna.
  • Eller inneholder annonsen lovnad om store prisreduksjoner for varer som er vanskelig å få tak i? Styr unna.  

2. Sjekk at nettbutikken er ekte 

  • Sjekk om nettadressen er skrevet riktig, 
  • Nettbutikker med manglende eller feil kontaktinfo kan være falsk
  • Klikk på hengelåsen ved nettadressen og sjekk sertifikatet 
  • Se etter logoen til Trygg e-Handel på norske nettbutikker 
  • Bruk sikre betalingsmetoder som tilbyr beskyttelse mot svindel, for eksempel kredittkort, PayPal eller Apple Pay. 
  • Unngå å bruke offentlige Wi-Fi-nettverk eller enheter som kan bli kompromittert av hackere eller skadelig programvare. 

3. Sjekk om pakken du har bestilt faktisk er på vei  
Men vær forsiktig med å klikke på lenker i e-poster eller SMSer du er usikker på som sier de skal fortelle deg hvor varen din er. Det er tryggest å laste ned pakkesporingsapper via Google Play eller AppStore. Både Posten, PostNord, DHL, og HeltHjem har egne apper hvor du kan spore forsendelsen. Du kan også søke etter en pakke via den offisielle nettsiden til aktøren du har kjøpt noe fra.  

 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS