Det sier Heidi Tofterå Slettemoen, som er kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.
- Mange har kjøpt seg bobil eller campingvogn under pandemien, noe vi ser tydelig hos oss. Men mange vet ikke at de rullende boligene bør sjekkes regelmessig for fukt, sier Slettemoen.
Ta årlig fukttest
Som med fuktskader ellers er tidlig oppdagelse det aller viktigste.
- Jo lenger dette får ligge og godgjøre seg, jo dyrere og mer tidkrevende blir det å få fikset skaden.
I verste fall kan hele bobilferien ryke, hvis du er for sent ute.
- En god bobilforsikring dekker fuktskader, men bare så lenge du selv kan vise til at du har gjennomført en årlig fukttest, sier Slettemoen.
Mange nybegynnerskader
Foruten fuktproblemer ser Frende flere andre gjentagende skader hos nye bobileiere. Klassikeren er at ferske sjåfører ikke vet hvor stor plass en bobil trenger.
- Kjøreopplevelsen er helt annerledes enn i en vanlig personbil. Derfor seg vi en hel del ryggeskader på campingplasser og på smale vestlandsveier om sommeren, sier Slettemoen i Frende.
- Vi ser også at bilen tar oppi hustak eller hushjørner fordi føreren ikke er vant med bilens høyde.
Bobil over 3,5 tonn?
Hvis bobilen din veier mindre enn 3,5 tonn kan du kjøre med det vanlige førerkortet ditt, men så fort den er over må du ta grep.
- Da må du sørge for at du har riktig førerkortklasse. Og skal du på langtur er det greit at flere av de du reiser med har det samme. Det kan bli tungt å stå for all kjøringen selv gjennom flere uker, sier hun.
Sjekklisten før bobilsommeren
- Sjekk bilen for fuktskader med en årlig fukttest.
- Sjekk at alle som skal kjøre har riktig førerkortklasse.
- Skal bobilen leies ut til noen andre? Sjekk at forsikringen dekker skade når den er utleid.
- Sjekk at du har riktig kjørelengde før du reiser avgårde. Så slipper du å få redusert erstatning hvis noe skjer i sommer.
|