Pressemelding
Menneskerettslig vern mot inngrep i samiske bruksområder
Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) har i dag lansert rapporten «Menneskerettslig vern mot inngrep i samiske bruksområder».
Formålet med denne rapporten er å bidra med kunnskap om det menneskerettslige vernet mot inngrep i samiske bruksområder, med hovedvekt på FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter artikkel 27 (SP 27). Rapporten viser at det har skjedd en utvikling mot en sterkere vektlegging av samiske forhold i inngrepssaker. Samtidig øker presset generelt mot samiske områder. Det rettslige vernet mot inngrep som følger av folkeretten og norsk rett, er ikke sterkt nok til å hindre at stadig nye områder blir gjenstand for inngrep og utbygginger. Uten det eksisterende vernet ville imidlertid enda større deler av samiske bruksområder vært tapt. Selv om mange inngrep tillates, er også en rekke inngrepssøknader avslått av myndighetene på grunn av de negative virkningene på urfolks kulturutøvelse.
–SP artikkel 27 etablerer et helt grunnleggende vern for samisk kulturutøvelse, derunder reindrift. Blant annet Fosen-saken viser hvor viktig dette vernet er.
–Vi håper at denne rapporten kan bidra til en styrket gjennomføring av dette viktige menneskerettslige vernet i norsk rett, slik at man får gode og grundige vurderinger der retten til tradisjonell kulturutøvelse kommer i konflikt med andre interesser, sier NIMs direktør Adele Matheson Mestad.
I rapporten fremmer NIM noen anbefalinger for å styrke den menneskerettslige etterlevelsen, for eksempel å sikre gode, tidlige og uavhengige konsekvensutredninger, sikre kunnskap om bit-for-bit-nedbygging av samiske områder, vurdere om man bør tillate utbygging i reinbeiteområder før tillatelser er rettslig avklart, og å sørge for at det menneskerettslige vernet gjennom SP 27 får et tydeligere fotavtrykk i norsk lovverk.
Panelsamtale med blant annet sametingspresident Silje Karine Muotka
I forbindelse med lanseringen av rapporten har NIM samlet et knippe aktører for å stille noen relevante spørsmål om temaet. Hva skjedde egentlig i Fosen-saken, der vindmølleparker krenket reindriftssamers rett til kulturutøvelse? Hva slags menneskerettighetsvern har samene mot naturinngrep i sine reinbeiteområder? Og hva innebærer egentlig FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter artikkel 27?
I samtalen deltar sametingspresident Silje Karine Muotka, stortingsrepresentant Ola Elvestuen, statssekretær i Olje- og energidepartementet Amund Vik og NIMs Johan Strömgren. Panelsamtalen ledes av NIMs Anine Kierulf og kan sees på NIMs nettsider.
Last ned rapporten og se panelsamtale i forbindelse med lanseringen.