I fjor handlet det offentlige inn for 740 milliarder kroner, nær halvparten av det totale statsbudsjettet. Det er derfor svært velkomment at bærekraftige offentlige anskaffelser er en hovedsatsing i regjeringens fremlagte budsjettforslag for 2024.
Fra 1. januar er offentlige innkjøpere i det ganske land lovpålagt å stille miljøkrav i anskaffelsene de foretar. Flere krav til bærekraft i innkjøpene er forventet når et lovutvalg kommer med sine anbefalinger på forsommeren 2024.
- Det er vel og bra at regjeringen i dag foreslår en ekstra bevilgning for å øke de offentlige innkjøpernes kompetanse til å stille gode, virkningsfulle miljøkrav. Men Miljøfyrtårn savner en tilsvarende satsing for å øke leverandørenes kompetanse, sier Ann-Kristin Ytreberg, administrerende direktør i Stiftelsen Miljøfyrtårn.
Ann-Kristin Ytreberg er administrerende direktør i Stiftelsen Miljøfyrtårn Foto: Stiftelsen Miljøfyrtårn
- Mange små, lokale bedrifter lever av å vinne offentlige anbud. Uten kompetanseheving blant de små og mellomstore bedriftene, frykter vi at lokalt næringsliv vil tape i konkurransen om offentlige og kommunale kontrakter. Det kan bli dramatisk for mange lokalsamfunn, fortsetter Ytreberg.
Norsk næringsliv har også begynt å merke krav til bærekraft og rapportering som kommer med den grønne vinden fra EU. Fra og med regnskapsåret 2024 må de største bedriftene svare ut omfattende rapporteringskrav om bærekraft. Kravene vil dryppe ned på mindre bedrifter når de store selskapene begynner å etterspørre informasjon om bærekraftsarbeidet hos underleverandørene.
- Landets små og mellomstore bedrifter er ryggraden i norsk næringsliv, og står for mer enn halvparten av sysselsettingen i næringslivet. Med dagens budsjettforslag frykter vi for fremtiden til disse bedriftene, sier Ytreberg.
- Budsjettforslaget viser med tydelighet at regjeringen mener fremtidens konkurransekraft er grønn, men vi finner lite som vil hjelpe små og mellomstore bedrifter med den nødvendige omstillingen. De trenger opplæring, støtteordninger og enkle verktøy for å styrke konkurransekraften. Dette finner vi ikke i dagens budsjettforslag, avslutter Ytreberg.
|