Pressemelding

Frende Forsikring - 18.08.2020

Misbruket foreldre ikke vet om

Nesten halvparten av tenåringer mellom 13 og 18 år har blitt bedt om å sende nakenbilder av seg selv på nettet. Har ungdommen din nettvett i møte med digitale trusler?

- Snakk med tenåringen din nå som skolen starter igjen. For mange unge har det vært mye innetid og mobilbruk i det siste, og de kan ha opplevd mye du ikke vet om på nettet de siste månedene, sier kommunikasjonssjef i Frende Forsikring, Heidi Tofterå Slettemoen.

Medietilsynets rapport «Barn og medier 2020» har flere funn foreldre bør være oppmerksomme på, ifølge Slettemoen. Blant annet viser rapporten følgende om ungdommer i alderen 13-18 år:

  • 46 prosent har blitt spurt om å sende eller dele nakenbilder av seg selv
  • 40 prosent av forespørslene om nakenbilder kommer fra fremmede
  • 4 av 10 har fått tilsendt nakenbilder av andre
  • 3 av 10 har fått seksuelle kommentarer på nett i løpet av de siste året

- Et økende problem
- Det er helt avgjørende at foreldre engasjerer seg i hva tenåringen deres gjør på internett. Det foregår mobbing og deling av innhold de unge kan angre på i sosiale medier uten at foreldre får vite om det. Det er et økende problem, sier Heidi Tofterå Slettemoen.

- Vi har en ungdomskultur hvor vi kommuniserer ved å sende bilder av oss selv i ulike situasjoner. Det går fort og det kan gå galt, uten at vi er helt klar over det, sier Tina Jerstad i cxLoyalty, et selskap som hjelper personer som har blitt utsatt for misbruk på nettet.

Hun tror at nettmisbruk og ulovlig deling av nakenbilder blant unge mennesker kan skyldes manglende kunnskap om hva som er lov og ikke lov.

1 av 4 har delt noe de angrer på
I en undersøkelse YouGov har utført for Frende Forsikring sier 25 prosent av de spurte at de har delt noe de har angret på i sosiale medier.

- Når noe er ute på nett er det allerede for sent. Folk har sett det, bilder kan være lastet ned og skjermbilder kan være tatt av ting som er skrevet, sier Slettemoen.

Undersøkelsen til Frende viser at 13 prosent har angret på bilder de har delt, fem prosent angrer på videoer som er ute, mens 16 prosent sier de har delt tekst eller meninger som de angrer på i etterkant.

Selv om nesten halvparten av tenåringene forteller at de har blitt spurt om å sende eller dele nakenbilde av seg selv, er det bare 12 prosent som faktisk har gjort det, i følge rapporten til Medietilsynet.

- Fortell barnet ditt at det ikke er vanlig å sende slike bilder, det er ikke noe «alle» gjør. På den måten kan du bidra til å hindre at dette blir en trend blant ungdom, sier Tina Jerstad.

Medietilsynets rapport viser at 1 av 3 foreldre synes det er vanskelig å holde oversikt over hva barnet deres gjør på nett.

- Barna er ofte langt sterkere enn de voksne på det nyeste innen apper og mobiltjenester, så det er ikke rart foreldre føler at de er bakpå, sier Slettemoen i Frende.

Skam og skyldfølelse
- Ta en prat med de unge og finn en tone som gjør at ungdommen skjønner at du er genuint opptatt av det han eller hun driver med, sier Tina Jerstad i cxLoyalty.

- Barnet ditt har rett til et privatliv, men de trenger også gode rollemodeller og støttefigurer. Jo mindre du dømmer, jo større sjanse er det for at barnet ditt kommer til deg hvis de opplever misbruk, sier hun.

- Å være etterpåklok ved å fortelle at det var dumt å sende nakenbildet kan gi skamfølelse hos barnet. Foreldre spiller en viktig rolle for å få unge til å fortelle om vonde ting de opplever, sier Slettemoen i Frende.

Hvis bilder eller informasjon om barnet ditt er spredt på nettet er det vanskelig å stoppe.

- Det er en stor og tidkrevende jobb å skulle stoppe spredningen av bilder og liknende på nettet selv. Derfor ønsker mange hjelp av forsikringen til å få fjernet materialet, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Frende. Forsikringsselskapet kan også gi deg gode råd for å redusere risikoen for nettmisbruk. 

TIPS: Slik lærer du barna nettvett

  • Gå gjennom sikkerhetsinnstillingene med barnet
  • Gjør innhold kun synlig for venner
  • Lær barnet å ikke dele passordet sitt med andre
  • Fortell barnet at han/hun ikke kan legge ut bilder av andre uten å ha spurt dem om det er grei
  • Be barnet komme til deg hvis han/hun opplever noe ekkelt på nett

FAKTA: Hva er nettmisbruk?

Nettmisbruk kan for eksempel være

  • Bilder og videoer på avveie
  • Krenkende kommentarer eller trusler
  • Personlige opplysninger spredt av andre
  • Hacking av e-post, mobil eller pc
  • Falske profiler på sosiale medier
  • Mobbing eller uthenging av barn på nett
  • Stjålet informasjon som brukes til utpressing

TIPS: Har noen lagt ut bilder av deg som du vil ha fjernet?

  1. Kontakt personen som har lagt det ut og be om å få det fjernet.
  2. Sier vedkommende nei, fortell at det er et lovbrudd.
  3. Skjer det ingenting, eller du ikke vet hvem som har lagt ut bildet, kontakt forsikringsselskapet ditt. Hvis selskapet dekker nettmisbruk vil de ta saken videre.

Kontakt politiet hvis det dreier seg om alvorlig lovbrudd

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS