Pressemelding

WWF - 30.10.2018

Mister natur som aldri før

Siden 1970 har vi mistet minst 60 prosent av verdens dyreliv. Mange av naturens livsviktige systemer er presset mer enn de tåler. Det viser WWFs nye Living Planet Report.

 

Pilene peker feil vei for både arter, naturtyper og økosystemer. Det går fram av WWFs Living Planet Report for 2018. Rapporten samler internasjonal forskning om utviklingen i verdens naturmangfold.

 

- Må øverst på politisk dagsorden

Rapporten viser en dramatisk nedgang i bestandene av ville dyr. Forskerne bak rapporten har overvåket nesten 17.000 bestander av 4.000 arter. Samlet har bestandene sunket med 60 prosent siden 1970. Verst er naturtapet i tropiske områder. De største truslene handler om ødeleggelse av leveområder.

- Tapet av natur må nå settes på toppen av den politiske dagsorden, både internasjonalt og her hjemme, sier generalsekretær Bård Vegar Solhjell i WWF Verdens naturfond.

 

 

 

Truer livsviktige systemer

Naturmangfoldet på jorda er avgjørende for å skaffe oss vann, mat, stabilt klima og en lang rekke ulike råvarer. Den økonomiske verdien av slike tjenester vi får fra naturen er beregnet til 125.000 milliarder dollar hvert år. 75 prosent av verdens matplanter får pollen spredd av pollinatorer som bier og andre insekter.

- Vi er helt avhengige av naturen. Likevel presser vi den langt hardere enn den tåler. Det er på tide å innse at en bærekraftig framtid for alle bare er mulig på en planet hvor naturen trives og skog, hav og elver myldrer av dyreliv og mangfold, sier Bård Vegar Solhjell.

 

Mister skoger, korallrev og våtmark

Living Planet Report kommer annethvert år og gir en oversikt over naturens tilstand, påvirkning fra menneskelig aktivitet og potensielle løsninger. Årets rapport viser at menneskelig aktivitet de siste tiårene har hatt alvorlig negativ påvirkning på leveområder og naturressurser som både ville dyr og mennesker er avhengige av, som hav, skog, korallrev, våtmarker og mangroveskog.

I følge rapporten er de største truslene mot naturen ødeleggelse og forringelse av leveområder, overdreven jakt og fangst, fremmede og invaderende arter, forurensing og klimaendringer.

 

- Må lære av klimapolitikken

For å håndtere truslene mot verdens natur må naturpolitikken løftes opp på toppen av prioriteringslistene for politikere og næringsliv, mener WWF-sjefen.

- Verdenssamfunnet må håndtere tapet av natur med samme alvor som vi må håndtere menneskeskapte klimaendringer. Vi trenger en ambisiøs og forpliktende global avtale for naturen. Og vi trenger en mer offensiv naturpolitikk i alle land, sier Bård Vegar Solhjell.

 

Naturtap i tall

  • Produksjon av sukkerrør, soyabønner, palmeolje og andre «cash crops» har ført til avskoging av 40 prosent av verdens skoger.
  • På bare 50 år har 20 prosent av Amazonas forsvunnet.
  • I brasiliansk Amazonas skyldes mer enn 60 prosent av avskogingen omdanning til beiteland for kvegdrift.
  • Siden 1970 har tapet av dyreliv vært størst i Sør- og Mellom-Amerika, med en nedgang i bestandene på 89 prosent.
  • Mengden korallrev på grunt vann er halvert de siste 30 årene.
  • Mellom 30 og 50 prosent av verdens mangroveskoger er borte på 50 år.
  • Rundt 90 prosent av verdens sjøfugl anslås nå å ha plastbiter i magen. I 1960 var tallet 5 prosent.
  • I vår del av verden ligger tapet av dyreliv på 31 prosent.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS