Innenfor en radius på 10 km fra det planlagte området er det mer enn 10.000 boliger og hytter. Disse eiendommene anslås å få et samlet verditap på 2,1 milliarder kroner, når man legger til grunn konservativ statistikk fra tilsvarende prosjekter i Sverige og Norge.
-Dette er et økonomisk tap innbyggerne ikke vil bli kompensert for. Vindkraftverket vil i tillegg bli svært visuelt dominerende og påvirke landskapet i et område som er tett befolket og nær Oslo, sier John Fiskvik, styreleder i Motvind Norge.
Svake vindressurser gir dårlig utnyttelse
Motvind Norge mener området er ikke egnet for vindkraft.
-Ifølge NVEs temakart er gjennomsnittlig vindhastighet i området kun 6 m/s i 120 meters høyde. Dette er langt under det som kreves for effektiv vindkraftproduksjon. Selv med svært høye turbiner, vil prosjektet kun oppnå gjennomsnittlige bruktimer på 2234 timer i året. Dette gir en årlig produksjon på 78 GWh for de planlagte fem turbinene, ikke 100 GWh som utbyggerne feilaktig har oppgitt til media. Dette betyr at det reelle produksjonspotensialet er 22 % lavere enn det som påstås, forklarer Fiskvik.
Vindkraft i konflikt med bærekraft og lokal styring
Motvind Norge mener at å bygge vindturbiner i dette området bryter med prinsippene om bærekraftig arealforvaltning.
-Naturressurser og lokalsamfunn må respekteres. Prosjektet, som er foreslått av Akershus Energi Vind og Eidsiva Hafslund Vind, legger opp til å plassere gigantiske turbiner uten hensyn til konsekvensene for miljø og befolkning, sier Fiskvik.
Motvind Norge inviterer til folkemøte i Lillestrøm 27.januar kl 18.00, to dager før kommunestyre skal ta opp saken. Motvind Norge ønsker å gi befolkning og politikere fakta og argumenter som belyser de omfattende konsekvensene av prosjektet. Organisasjonens støy- og verditapsillustrasjoner vil også presenteres for å gi et klart bilde av hva innbyggerne kan forvente.
Nei til Blaker vindkraftverk
-Motvind Norge oppfordrer Lillestrøm kommune på det sterkeste til å avvise dette prosjektet og prioritere en energipolitikk som ivaretar mennesker, natur og lokaldemokrati. Om man mener at Østlandet har behov for mer energi, er løsningen uansett ikke å ødelegge nærmiljø og natur med ineffektive vindkraftprosjekter. Det finnes bedre alternativer for fornybar energi som bør utforskes først, avslutter John Fiskvik.
|