Pressemelding

Finnmark Arbeiderparti - Karl Eirik Schjøtt-Pedersen - 21.06.2005

Muligheter og utfordringer i Nord

Leserinnlegg

Stortinget har nylig behandlet stortingsmelding nr 30 om Muligheter og utfordringer i nord. Bakgrunnen for meldingen er den økende interessen som nå knytter seg til olje- og gassreservene både på norsk og russisk side, men også til fisk og andre marine ressurser. Olje og gass i nord vil skape nye muligheter for Norge – og vil spesielt skape en ny og positiv utvikling for vår nordlige landsdel.
Det vil i framtiden være viktig at man ser næringsutvikling, bosetting, infrastruktur, bærekraftig miljøhensyn og forsvars- og sikkerhetspolitikk i en sammenheng, der både det lokale og regionale har en sterk innflytelse i forhold til det internasjonale. Det betyr at ressursene i nordområdene må i hovedsak komme befolkningen i Nord-Norge til gode.

Jeg mener at det i framtiden bør legges enda større vekt på forskning, utvikling og kunnskapsoppbygging for å ivareta Norges interesser i nordområdene, men også for å skape forskningsmiljøer i nord.
Norge er en kyststat, og den nordlige landsdel er avhengig av ressursene som hentes ut fra kyst- og havområdene. Vi er derfor sterkt opptatt av å sikre fiskeressursene, motvirke overfiske og forhindre eventuelle negative miljøvirkninger av gass- og oljevirksomhet og transport.
Stortinget har understreket viktigheten av at Norge har en troverdig markering av norsk suverenitet i nord. Det betinger også militær tilstedeværelse, inkludert en sterk kystvakt. Suverenitetshevdelse og miljø- og ressursforvaltning er en viktig del i vår nordområdepolitikk.

I dag er diskusjonene store om olje- og gassutvinning i nord. Hammerfest opplever en rivende utvikling, og dette skal fortsette i årene framover. Med økt petroleumsvirksomhet i Barentshavet vil vi skape store vekstimpulser i landsdelen. Norge må føre en offensiv linje og ta styringen på utviklingen og utnyttelsen av petroleumsvirksomheten i Barentshavet. Det kan vi ikke vente med, som noen partier mener. Det er helt nødvendig at vi nå er på banen og legger premissene for miljøhensynene på både norsk og russisk side.
Våren 2006 skal vi ha en ferdig forvaltningsplan for Barentshavet og Norskehavet. Jeg ser fram til at også Nordland VI og VII er med i prosessen for prøveboring. For Nordland vil dette være svært viktig for en utvikling av regionalt og lokalt næringsliv. Det gjelder ikke minst leverandørindustrien, men det gjelder også en utvikling for lokalsamfunnene og regionene.

Ikke bare olje og gass, men kulturen har betydd, og vil bety mye for de menneskelige verdiene som ligger i samarbeidet i nordområdene. Dette kultursamarbeidet vil få ny aktualitet i en situasjon der påvirkning fra andre kulturer bare vil øke og øke. Her ligger det store og utfordrende muligheter, ikke minst i den samiske kulturen. Her er alle partier enige bortsett fra Fremskrittspartiet som har meldt seg ut av alle merknader som berører samefolket og urfolkenes situasjon.
Utfordringene er store, men gjennom 12 år har Barentssekretariatet opparbeidet seg en betydelig kompetanse, og er nå en drivkraft i regionen. Denne kompetansen vil Arbeiderpartiet bruke som grunnlag for å videreutvikle nordområdepolitikken.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS