Pressemelding

Frende Forsikring. - 19.06.2014

Mye uvettig grilling

Hvert år er uforsiktig grilling årsak til både skogbrann og husbrann. – De fleste brannene kunne vært unngått, mener forsikringsbransjen.

Til helgen meldes det om stor skogbrannfare flere steder i landet, som følge av sterk vind og tørke.
- All grilling med åpen ild skal foregå utendørs, det er første grill-bud, men det er visst ikke en selvfølge, sier Heidi Tofterå Slettemoen, som er kommunikasjonsansvarlig i Frende. Forsikringsselskapet har registrert flere grill-skader innendørs, som kunden som meldte at stuegulvet var skadet etter bruk av engangsgrill.

Uforsiktig
- Vi ser ofte at uvettig grilling og uforsvarlig håndtering av grill og aske etter bruk er årsak til brann, sier hun.
Grilling for tett på husvegg og grillaske i søppelspannet er blant andre brannårsaker Frende har fått meldt.
- Generelt kan vi si at for mye alkohol og grilling, eller annen bruk av ild, ikke hører sammen, sier Slettemoen.

Brennhett
Ifølge Landbrukets Brannkomite viser forsøk at en liten kulegrill med grillbriketter kan være varm i mellom 7 og 10 timer dersom den ikke slokkes. Engangsgriller blir svært varme på undersiden, og vil kunne antenne eller skade underlaget.
- Så lenge grillen er varm må du holde den under oppsyn. Og la aldri barn eller kjæledyr være alene, eller leke, i nærheten av en tent grill.
Vanskelig å slukke
Nordmenn er glad i engangsgrillen, den er kjapp og grei i bruk, men ikke fullt så grei å slukke.
- Det tar lang tid! Vi anbefaler at du bruker godt med vann til å kjøle og slukke. Bruker du ikke nok, vil vannet fordampe og selv glør inni småvått brensel kan tenne på nytt, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Frende.
Forsikringsselskapet minner om at det er generelt forbud mot å gjøre opp ild i skog og mark mellom 15. april og 15. september.

Grillvettreglene - grunnleggende sikkerhetsråd ved grilling
Engangsgrill/kullgrill
• Grillen skal stå trygt og stødig med god avstand til brennbart materiale, også fra undersiden.
• Ikke bruk mer tennvæske enn nødvendig, og aldri på varm grill.
• Vær varsom ved opptenning av grillen.
• Ha alltid en bøtte vann eller en hageslange nær grillen. Ved bruk av engangsgrill, ta med en stor flaske vann.
• Påse at grillen er slokket, og at asken er kald før den kastes på et sikkert sted. Engangsgrill bør slokkes med vann etter bruk.
Gassgrill
• Før du åpner for gasstilførselen på beholderen, påse at alle blussene er stengt.
• Antenn alltid grillen med åpent lokk straks etter at gasstilførselen er åpnet.
• Når grillingen er over, påse at både gassblussene og flaskeventilen er stengt.
• Sjekk slanger jevnlig for sprekker og lekkasjer.
• Kjenner du gasslukt og mistenker lekkasje, steng straks av gasstilførselen på gassflasken og flytt flasken til et sikkert sted.
Felles for all grilling
• All grilling skal foregå utendørs.
• Barn og kjæledyr skal aldri være alene eller leke i nærheten av en tent grill.
• Hold grillen under oppsyn så lenge den er varm.
• For mye alkohol og grilling hører ikke sammen.
• Ha førstehjelpsutstyr for behandling av brannskader tilgjengelig.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS