Pressemelding

Rakel Hagen Olsen, leder i Nordkapp SV - 02.09.2019

Myten

Det er på tide å ta et oppgjør med myten om at SV er et næringsfiendtlig parti. Ved flere anledninger blir det lagt ord i munnen på SV om hva vi ønsker og ikke ønsker, både nasjonalt, regionalt og kommunalt. De fleste av disse utsagnene bærer preg av manglende kunnskap om SV sin politikk.

Bærekraft er nøkkelordet. Det er ikke slik at SV ikke ønsker oppdrett, aktivitet i Barentshavet, industri, turisme eller skuterkjøring for den saks skyld. SV ønsker alt dette, men det må være bærekraftig.

Urørt natur, spektakulære naturopplevelser, rene fjorder og ren luft er selve symbolet på Norge, norske råvarer og er trekkplasteret for norsk reiseliv. Mister vi det, vil det kunne få fatale konsekvenser for flere norske næringer og norsk økonomi. Det som er næringsfiendtlig, er å ikke satse på en grønn og rettferdig omstilling og ta klimakrisen på alvor. Derfor er det viktig for SV å styrke utvikling av teknologi, forskning, innovasjon og gründerkultur som fører flere arbeidsplasser og reduserte klimautslipp. For klimakrisen er reell og global. Selv om vi bor på toppen av verden og ikke merker noe til klimaendringer, kan vi ikke late som den ikke finnes. Vi vet bedre innerst inne, og det må vi ta innover oss.

Cruisetrafikken bidrar økonomisk marginalt i lokalsamfunnene, samtidig som den er et miljøproblem. Masseturismen bidrar til slitasje på naturen. Vi er ikke dimensjonert for en ytterligere økning i masseturismen, og vi ender opp med flere turister med manglende betalingsvilje. Produktet som i dag leveres er rett og slett ikke bærekraftig, og det er omdømmet vårt som står på spill. Dagens regjering har lagt ansvaret på kommunene til å finne gode løsninger for å regulere cruisetrafikken. Økte havneutgifter er et eksempel på tiltak som vil kunne bremse den voldsomme masseturismen vi ser, ikke bare i Nordkapp kommune, men på landsbasis, og samtidig medvirke til økt lønnsomhet. Nordkapp SV ønsker en dreining fra masseturisme til en økologisk forsvarlig turisme som er basert på kunnskap og genuine naturopplevelser. Flere mindre bedrifter i kommunen ser allerede verdien av dette og driver virksomheten sin på denne måte. Slike bedrifter må belønnes og løftes frem, og vi ønsker å gjøre det lettere for små lokale turoperatører å bl.a. avvikle salg og sikre av- og påstigning for å trygge gjennomføring av sine turer.

Forvalter vi ressursene i havet riktig, vil det både lønne seg for samfunnet, og bidra til bosetting og arbeidsplasser langs kysten. SV kjemper for å grunnlovsfeste at de viltlevende ressursene i havet skal tilhøre folket og skal komme lokalbefolkningen til gode. Vi vil naturligvis også jobbe for at fiskerihavnene utbedres med service og infrastruktur, slik at både Honningsvåg og alle fiskeværene kan videreutvikles som innovative bedriftsklynger og gode bosteder. En tilbakeføring av torsketrålkonsesjonene (plikt-ordningen) til kystsamfunnene er et krav, og deler av denne vil kunne anvendes til å øke rekrutteringen til fiskeriene.

Havbruk gir Norge stor verdiskaping, men havet må være rent om vi skal skape varige verdier med høy kvalitet i havbruket. I dag ødelegges havmiljøet av bl.a fôrtap og forsøpling fra oppdrettsnæringen, mens rømming fra oppdrettsanleggene truer villaksen. Vi må snu vår tankegang mot en sirkulær økonomi hvor avfall kan gjenbrukes som en ressurs. SV vil at all fremtidig oppdrett skal drives i lukkede anlegg. Slike anlegg gir større investeringer, flere arbeidsplasser og er bra for miljøet.

En styrket innsats for å rydde opp forurenset sjøbunn i norske fjorder og havner må settes på dagsorden, for å sikre trygg sjømat fra alle fjorder og havner i Norge og opprettholde norsk omdømme og kvalitet i denne næringen. 

Det sier seg selv at SV anerkjenner at oljeindustrien fortsatt kommer til å være en vesentlig del av industri og verdiskapning i mange år framover, og derfor krever vi at oljen fra Johan Castberg skal ilandføres på Veidnes. SV og MDG la i juni 2018 frem forslag om at Stortinget ber regjerningen stille krav om ilandføring av olje fra Johan Castberg-feltet til Finnmark for å utløse lokale ringvirkninger. SV, MDG og Rødt var de eneste som stemte for dette.

SV ønsker også regionale verdiskapningsfond basert på en del av oljeinntektene i de regionene de blir produsert.

Nordkapp SV vil også at innbyggere i kommunen skal kunne kjøre skuter. Dette er en stor del av Finnmark sin kultur og en viktig rekreasjon for en stor del av innbyggerne. Det vi er opptatt av, er at dette ikke skal bidra til å påføre naturen unødig slitasje, skade dyreliv eller være til sjenanse for øvrig friluftsliv.

Avslutningsvis vil vi påpeke at et sterkt og trygt fellesskap med små forskjeller vil gi en mer solid økonomi og økt verdiskapning, og vil også bidra til færre arbeidsledige og en befolkning med god helse. Folk i arbeid og med god helse betyr lavere utgifter for velferdsstaten. Bærekraftige løsninger bidrar til høyere verdiskapning, flere arbeidsplasser og reduserte klimautslipp. Vi kan ikke fortsette denne hemningsløse jakten på profitt og utarmingen av naturressurser. SV tar klimatrusselen på alvor.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS