Det sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.
1. februar økte bøtesatsene for mobilbruk i bil fra 7450 kroner og tre prikker i førerkortet, til 9700 kroner og tre prikker. Økningen kom som et resultat av Samferdselsdepartementets høringsforslag fra i høst.
Bilførere har ikke peiling
En undersøkelse utført av Norstat for Frende viser at 7 av 10 ikke vet hva straffen er for å bruke mobil i bil.
- 20 prosent aner ikke hva boten er i det hele tatt, mens halvparten av de spurte sier at de vet den er blitt høyere, men ikke hva den er. Da forstår jeg det er et sjokk å bli stoppet og få et forelegg på nesten 10 000 kroner, sier Roger Ytre-Hauge.
470 prosent økning på under fire år
Den siste økningen kommer på toppen av en rekke endringer de siste årene. I januar 2019 var straffen 1700 kroner og tre prikker. Siden den gang har bøtenivået økt med 470 prosent.
- Det svir skikkelig i en, for mange, allerede skrapt lommebok, men det er et viktig tiltak for trafikksikkerheten. Altfor mange blikker bort på mobilen mens de kjører. Enten de tar telefonen, svarer på meldinger eller lar seg forstyrre av pushvarslinger mens de sitter bak rattet, sier fagsjefen.
- Alle har gjort det
Han nevner flere eksempler som mange kjenner seg igjen i, men som altså er ulovlig.
- For eksempel at du får en melding fra din datter som du begynner å lese mens du bremser ned mot rødt lys. Eller at du ser over på mobilen for å se hvem som ringer mens du ligger rolig i høyrefeltet i tunnelen. Eller du har forsovet deg og bare må svare sjefen som lurer på hvor du blir av, sier han.
- Jeg tror de aller fleste sjåfører har gjort noe av dette, men det gjør det ikke greit. Loven gjelder uansett og hvis du blir tatt for å sjekke SMS på rødt lys er boten nå nesten 10 000 kroner, sier han.
Men vi synes ikke det er greit…
Frendeundersøkelsen til Norstat viser også hva bilførere synes er skummelt i trafikken. Der er folk som bruker mobilen er på 2. plass, kun slått av rusede sjåfører.
- Vi har også spurt bilførere hva de synes om mobilbruk i bil. Da sier kun én prosent at det er greit å bruke mobilen mens de kjører. 13 prosent synes det er greit å bruke den når bilen står i ro i lyskryss eller i kø, sier Roger Ytre-Hauge.
Resten synes den kun skal brukes med handsfree eller aldri i det hele tatt.
- Vi vet tydeligvis at det ikke er riktig, trygt eller ok å bruke mobilen mens vi kjører, men gjør det likevel, sier motorfagsjefen i Frende.
|