For første gang lanseres tørrfisk fra Lofoten og Vesterålen for nysgjerrige koreanere i Seoul.
- Det var stort engasjement blant de inviterte kokkene og mediene. Mange hadde spørsmål om hvordan tørrfisken er produsert og hvor den kommer fra, sier Mia Sætre Bernhardsen, Sjømatrådets prosjektleder i Sør-Korea.
Koreanerne er vant med lokal tørrfisk fra før, og spiser den gjerne som snacks ved siden av øl. På siden pleier de å ha litt majones eller hot sauce, som de dypper tørrfisken i.
- Flere trakk frem teksturen på fisken og at kvaliteten opplevdes som svært god. For de fleste var det første møtet med norsk tørrfisk. Noen lurte til og med på om den gode smaken skyldes nordlyset, smiler Sætre Bernhardsen.
Til selve lanseringen ble den norske tørrfisken presentert for koreansk media og influensere i en to-timers seanse, før verdikjede og kokker stod for tur.
Det er ikke tvil om at dagens lansering i Seoul har vekket interessen for norsk tørrfisk, men hvordan skal den norske tørrfisken profileres i Sør-Korea?
- Vi ønsker å differensiere den norske tørrfisken fra den koreanske, og retter oss derfor mot en litt mer betalingsvillig kundegruppe. Vi samarbeider nå både med en italiensk og en koreansk kokk, fortsetter Sætre Bernhardsen.
Italiensk kjøkken og koreansk fusion
Den italienske kokken, Paolo De Maria, som har sin egen velrennomerte restaurant med samme navn i Seoul, har lagt sin elsk på den norske tørrfisken. Italienerne har som kjent spist tørrfisk fra Lofoten i generasjoner, så de har den norske tørrfisken godt innarbeidet i sitt kjøkken. For anledningen har De Maria laget to tørrfiskoppskrifter fra det italienske kjøkkenet.
Det samme har den koreanske kokken, Minzi Kim Wind, som har jobbet på flere Michelin-restauranter i Europa. Hun har utarbeidet to retter med norsk tørrfisk, og det var på hennes koreanske fusion-restaurant, MishMash i Seoul, at selve lanseringen fant sted.
Team Norway og norske tørrfiskprodusenter står bak
Det er Team Norway og norske tørrfiskprodusenter som står bak lanseringen. Team Norway består av Innovasjon Norge, Norges sjømatråd og den norske ambassaden i Seoul.
F.v; Annabel Yeseul Ha fra Norwegian Shores, Mia Sætre Bernhardsen fra Sjømatrådet, Changan Choi og Oddvar Staulen fra Innovasjon Norge, Rune Stokvold fra Lofoten Fisk/Tørrfisk fra Lofoten og Arne Karlsen fra Gunnar Klo i Vesterålen.
Bakgrunnen for at tørrfisken nå lanseres i Korea, er en mulighetsstudie som ble utført i 2020. Studien viste at det er et potensiale for tørrfisk i Sør-Korea, både i det koreanske kjøkken, men også blant de mange italienske restaurantene i Seoul.
I studien ble det poengtert at det er viktig å skille den norske tørrfisken fra den lokale. Den koreanske er av pollock, og produseres annerledes enn den norske. Studien pekte også på at Sjømatrådet allerede har bygget et godt nettverket innen kokkeverden i Korea gjennom arbeidet med å lansere norsk kongekrabbe, makrell og laks.
1000 år gammel tradisjon har funnet veien til Seoul
Etter at tørrfiskprodusentene fra Lofoten Fisk/Tørrfisk fra Lofoten og Gunnar Klo i Vesterålen besøkte messen i Busan i november i fjor, ga det mersmak til å satse i det koreanske markedet.
- Vi har forventninger om å klare å etablere tørrfisk sammen med de andre norske produktene i markedet. Vi er forberedt på at det vil ta tid, men tørrfisktradisjonen har jo allerede vært her i tusen år, sier Rune Stokvold i Lofoten Fisk.
- Det er gode tilbakemeldinger fra både de som har smakt på rettene og kokkene som har kokkelert. Team Norway har gjort en god jobb med å forberede arrangementet, og jeg er imponert over at kokker og verdikjede, som jo er veldig travle mennesker, setter av flere timer til å lære mer og smake på den norske tørrfisken, sier Stokvold.
- Jeg synes det har vært flott progresjon i prosjektet, og vi har nå kommet dit vi ønsker å være. Nå gjelder det å finne de riktige samarbeidspartnerne videre, som vil være med å skape noe i det koreanske markedet. Det ser lovende ut, sier Arne Karlsen fra Gunnar Klo i Vesterålen.
- Det er et godt utgangspunkt at vi kan bygge videre på kjennskapen til norsk sjømat, som har blitt bygget opp over år. Med laksen, makrellen og kongekrabben på plass, håper vi nå at hvitfisken er neste. Korea er jo kanskje det mest spennende sjømatmarkedet i verden, avslutter Karlsen.
|