Effekten av nye kostråd og koordinerte påvirkningsstiltak mot forbruker
Ifølge helt ferske tall fra undersøkelsen “5 a day Europe” (1), har gjennomsnittlig daglig inntak av frukt og grønt økt fra 2,9 porsjoner i fjor til 3,3 porsjoner i år. Andelen av befolkningen som spiser minst 5 porsjoner frukt og grønt om dagen har økt fra 18,6 % i fjor til hele 24,5 % i år.
– Dette er gledelige tall etter mange år med negativ utvikling. Vi tror den positive utviklingen delvis skyldes økt bevissthet rundt nye nasjonale kostråd som ble lagt frem 15.august i år, der anbefalingene for frukt og grønt ble oppjustert til minst 5, og helst 8 porsjoner om dagen, sier analysesjef i OFG, Tore Angelsen.
I tillegg til mye omtale i pressen rundt de nye kostrådene, har aktører i den grønne verdikjeden samlet kreftene for å gjennomføre koordinerte påvirkningstiltak for å få forbrukere til å spise mer frukt og grønt.
– En samlet grøntnæring står bak prosjektet “Grøntløftet” som ble lansert samtidig med nye kostråd og der formålet er å få forbrukere til å spise i tråd med kostrådet for frukt og grønt. Coop, Norgesgruppen og Rema 1000, med andre aktører, har lansert egne store kampanjer for å øke salget av frukt og grønt. Den massive innsatsen kan også ha medvirket til positiv effekt på forbrukernes valg, fortsetter Angelsen.
Pris har mindre betydning
Undersøkelsen viser også at prisen på frukt og grønt har mindre påvirkning på forbrukernes valg, sammenlignet med tilsvarende undersøkelse i 2023.
– Etter noen år med dyrtid ser det ut som trenden har snudd når det gjelder pris. Det at frukt og grønt er norskprodusert er igjen blitt viktigere, mens pris har fått mindre betydning. Folk flest er kanskje mer optimistiske når det gjelder egen økonomi fremover, sier Angelsen og avslutter;
– Hendelser som korona og dyrtid hadde en svært negativ effekt på forbruk og det kan nå se ut som vi er tilbake til normalen, det er gledelig, og vi håper denne positive trenden vil fortsette i årene fremover.
1) Om undersøkelsen “5 a day Europe” Stiftelsen Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har siden 2017 årlig gjennomført en undersøkelse for å kartlegge forbruket av frukt, bær og grønnsaker i ulike europeiske land. Denne undersøkelsen er gjentatt i 2024 og er utført av Kantar.
|