Pressemelding
Ernæringsfysiolog Mette Svendsen -
08.08.2005
Når den ligger i pakke og ikke på fat…
Skolestart nærmer seg og det er igjen tid for smøring av matpakker. Ernæringsfysiolog Mette Svendsen på avdeling for preventiv kardiologi ved Ullevål Universitetssykehus har beregnet næringsinnhold i den tradisjonelle matpakken. Hun har flere tips til hvordan nordmenn kan gjøre matpakken både lettere og sunnere.
Nye mattrender til tross, matpakken holder stand blant oss nordmenn. I følge tall fra Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO) har 60 prosent med seg matpakke på jobben. I tillegg har nær 99 prosent av ungene i grunnskolen med nistepakke på skolen.
Nistepakken med hvitost og brunost er fortsatt klassikeren som metter mange. 80 prosent av alle nordmenn spiser hvitost på brødskiven minst én eller to ganger i uken, og brunost er folkefavoritt nummer to. Syltetøy og kjøttpålegg kommer på tredjeplass. Selv om dette er de mest populære påleggstypene på matpakken, betyr ikke dette at det er de sunneste.
Ernæringsfysiolog Mette Svendsen på avdeling for preventiv kardiologi ved Ullevål Universitetssykehus har beregnet næringsinnholdet i to ulike matpakker.
Matpakke 1:
Består av 4 skiver kneippbrød med helfet gulost og brunost, salami og syltetøy i tillegg til 1/4 liter lettmelk.
Matpakke 2:
består av 4 brødskiver av grovt brød med Soft Mini lettmargarin og lettere gulost med paprika, brunost, kokt skinke med salat, agurk og tomat og en skive med banan og kiwi i tillegg til 1/4 liter skummet melk.
Dette er resultatet:
Matpakke 1 inneholder 731 kalorier. Matpakke 2 inneholder 646 kalorier. Forskjellen mellom de to matpakkene er kun på 85 kalorier, men betydningen er allikevel stor. Går du fra å spise matpakke 1 til matpakke 2 fem dager i uken, vil du veie 1 kilo mindre etter fire måneder enn om du hadde fortsatt med gamle matpakkevaner.
– Matpakke 2 inneholder færre kalorier til tross for margarin. Den innholder også mindre av fettet som er ugunstig for kolesterolet, mer av det som er gunstig for kolesterolet, dobbelt så mye fiber, seks ganger så mye vitamin D, tre ganger så mye vitamin E og to ganger så mye vitamin A. I tillegg dekker denne matpakken det anbefalte daglige behovet for vitamin C. Matpakke 1 inneholder fem sukkerbiter, mot ingen i matpakke 2, forteller Svendsen.
Andre sunne alternativer til matpakken
Mette Svendsen har også flere tips til å både sprite opp matpakken og gjøre den sunnere.
– Bruk frukt og grønnsaker som pålegg. For eksempel; eple med kanel, appelsin eller kiwi på mager ost, salat og valnøtter, spekeskinke med salat og melon, stekt fisk, reker eller krabbe med lett majones, sitron og dill, tunfisk eller sardiner med oliven og paprika i ulike farger og fiskepudding med pesto og chili.
Nye mattrender til tross, matpakken holder stand blant oss nordmenn. I følge tall fra Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO) har 60 prosent med seg matpakke på jobben. I tillegg har nær 99 prosent av ungene i grunnskolen med nistepakke på skolen.
Nistepakken med hvitost og brunost er fortsatt klassikeren som metter mange. 80 prosent av alle nordmenn spiser hvitost på brødskiven minst én eller to ganger i uken, og brunost er folkefavoritt nummer to. Syltetøy og kjøttpålegg kommer på tredjeplass. Selv om dette er de mest populære påleggstypene på matpakken, betyr ikke dette at det er de sunneste.
Ernæringsfysiolog Mette Svendsen på avdeling for preventiv kardiologi ved Ullevål Universitetssykehus har beregnet næringsinnholdet i to ulike matpakker.
Matpakke 1:
Består av 4 skiver kneippbrød med helfet gulost og brunost, salami og syltetøy i tillegg til 1/4 liter lettmelk.
Matpakke 2:
består av 4 brødskiver av grovt brød med Soft Mini lettmargarin og lettere gulost med paprika, brunost, kokt skinke med salat, agurk og tomat og en skive med banan og kiwi i tillegg til 1/4 liter skummet melk.
Dette er resultatet:
Matpakke 1 inneholder 731 kalorier. Matpakke 2 inneholder 646 kalorier. Forskjellen mellom de to matpakkene er kun på 85 kalorier, men betydningen er allikevel stor. Går du fra å spise matpakke 1 til matpakke 2 fem dager i uken, vil du veie 1 kilo mindre etter fire måneder enn om du hadde fortsatt med gamle matpakkevaner.
– Matpakke 2 inneholder færre kalorier til tross for margarin. Den innholder også mindre av fettet som er ugunstig for kolesterolet, mer av det som er gunstig for kolesterolet, dobbelt så mye fiber, seks ganger så mye vitamin D, tre ganger så mye vitamin E og to ganger så mye vitamin A. I tillegg dekker denne matpakken det anbefalte daglige behovet for vitamin C. Matpakke 1 inneholder fem sukkerbiter, mot ingen i matpakke 2, forteller Svendsen.
Andre sunne alternativer til matpakken
Mette Svendsen har også flere tips til å både sprite opp matpakken og gjøre den sunnere.
– Bruk frukt og grønnsaker som pålegg. For eksempel; eple med kanel, appelsin eller kiwi på mager ost, salat og valnøtter, spekeskinke med salat og melon, stekt fisk, reker eller krabbe med lett majones, sitron og dill, tunfisk eller sardiner med oliven og paprika i ulike farger og fiskepudding med pesto og chili.