Pressemelding
Når skal vi prate åpent om det som ikke er så bra i Honningsvåg?
Spørsmål om rolleblanding ved etablering av en flytende badstue i Honningsvåg indre havn, har skapt en voldsom og betent debatt i Nordkapp.
I kampens hete fylles kommentarfeltene opp med mørk dyster lesning som er svært polariserende, med beskyldninger og svært nedsettende karakteristikker. Hvis man mener andre har gått over streken, rettferdiggjør det ikke andre å trå enda lenger over streken.
Vi kjenner retorikken igjen fra politikken de siste periodene i Nordkapp, og tastaturgeriljaen er ikke vanskelig å be opp til dans.
Mange av de som bruker bolyst begrepet mot journalist Jan Olsen, sprer ikke nevneverdig positive bolyst uttalelser selv, i sin iver etter å nedsnakke han som person.
Til og med ansvarlig redaktør i Amedia Finnmark kaster seg på denne saken, med et budskap som er særdeles farget.
Kanskje burde ansvarlig redaktør i Amedia Finnmark bruke tid på hvordan hans egen redaksjon fremstår og utøver sin journalistikk, fremfor å angripe sin konkurrent Ságat.
En flytende badstue vil bli et positivt tiltak, og vil slik jeg ser det være med å berike tilbudet i Honningsvåg for lokalbefolkningen, fiskere og turister. Men saken handler ikke om man er for eller imot en flytende badstue i Honningsvåg indre havn. Jeg har heller ikke oppfattet at journalist Jan Olsen har gitt uttrykk for at han er imot denne etableringen.
Saken handler om gode åpne prosesser, eller mangelen på sådan.
Jan Olsen tar en journalistutdanning ved siden av sin faste jobb, og han skriver til glede for noen og til forargelse for andre. Som journalist har Jan Olsen bl.a. bedt om innsyn i postlistene til Nordkappregionen Havn IKS. Dette resulterte i at havnefogden kontaktet Jan Olsens hovedarbeidsgiver i et forsøk på å stoppe journalist Olsen via hovedarbeidsgiver. Havnefogdens handling kan ikke oppfattes på noen annen måte enn et alvorlig overtramp!
Etter Ságat publiserte en sak med overskriften «Må snakke om korrupsjon!» som handlet om eksempel på rolleblanding, inhabilitet og kanskje korrupsjonslignende forhold, har Lars Helge Jensen (LHJ) på vegne av Arctic Suvenir AS valgt å gå ut i media og si at de trekker seg fra konkurransen flytende badstue. Arctic Suvenir AS kommer ikke til å bygge den flytende badstuen i indre havn, og årsaken er beskyldninger om korrupsjon og negativ oppmerksomhet!
LHJ er ingen hvem som helst i Nordkapp-samfunnet. Han har vært en ledende person i politikk og næringsliv i flere tiår. Det er ikke slik at LHJ ikke vet hva han driver med, og ikke kjenner til føre var prinsippet. Derfor er det forunderlig at ikke LHJ bestreber seg mer, for å ikke havne i denne kinkige situasjonen.
Til tross for at vi lever i et lite samfunn, er det ikke om å gjøre å ha flest mulig hatter på få hoder. Rolleblanding både kan og bør unngås der det er mulig. «Selv om intensjonen er god!»
Nordkappregionen Havn IKS med havnefogd Leif Gustav Prytz Olsen informerer i media at de nå legger konkurransen med flytende badstue på is «inntil videre»! Det er spesielt at man bruker så mye offentlige midler på en konkurranse og ikke velger å gi muligheten til neste på listen i konkurransen. Har Jan Olsen truffet en nerve i sin artikkel, eller ligger det andre grunner bak?
Det forsøkes å skape et karakterdrap på Jan Olsen som en «Public Enemy» slik jeg opplever det! Det drives et aktivt «Blame Game», og Jan Olsen skal få skylda hvis det ikke blir etablert en flytende badstue som folk har ønsket seg.
Er ikke Jan Olsen et godt menneske? Dette spørsmålet har jeg fått en rekke ganger over flere år, og senest de siste dagene. Det er skremmende hvor stygt enkelte miljø systematisk sverter og bryter ned andre mennesker som utfordrer de etablerte strukturene i Nordkapp.
Jeg kan bekrefte at jeg anser Jan Olsen som et godt menneske, som vil Nordkapp-Samfunnet alt godt. Vi har alle våre måter å se verden på, og den rettigheten har også Jan Olsen. Både som privatperson, tidligere ordfører og nå også som journalist.
Forrige kommunestyre periode ble jeg kontaktet to forskjellige ganger av personer som kunne fortelle hvordan personer innad i Arbeiderpartiet og Høyre hadde bestemt seg for å ta Jan Olsen. Ikke som ordfører, men som person!
Det jeg ble fortalt ble det pratet om i miljø de omgikk med. Fasiten er klar, og vi vet alle at de som ville kvitte seg med Jan Olsen og ordførervervet hans, lykkes med målet de hadde satt seg. Dette er etter mitt syn en «skammens historie» som fortsatt henger over Nordkapp samfunnet.
Demokrati og ytringsfrihet er noe vi trykker til vårt bryst i Norge, men mange blir tuktet med hard lut om de ytrer seg og stiller spørsmål om feile personer- eller miljø. Jeg kjenner til flere tilfeller hvor folk som har ytret seg i saker eller mot enkelte maktpersoner i Nordkapp, blir oppsøkt av «facebook politiet» både privat og på sin arbeidsplass med klar melding om å slette sine ytringer! Dette har også skjedd i den nå så berømte badstuesaken.
Dette skaper fryktkultur som er svært uheldig. Det er med metoden som verktøy enkelte systematisk tier og tukter sine meningsmotstandere!
Vi må tåle at naboen har egne meninger. Noen ganger kan demokrati og ytringsfrihet være utfordrende for enkelte, men det motsatte er ikke å foretrekke.
Mange har fått erfare hvilken kostnad det har å utfordre makta i Nordkapp. Man blir frosset ut, får ikke jobber man søker på og flere har dessverre valgt å flytte fra Nordkapp for å ivareta seg selv og sin familie!
Rolleblanding er et problem i Nordkapp, og mange reagerer på dette. Uheldig rolleblanding og mange hatter på få personer, har også fått stor oppmerksomhet i revymiljøet, og til vill begeistring hos publikum! Temaet om rolleblanding er noe det prates om i Nordkapp, men få tørr prate åpent om dette.
Media har sviktet Nordkapp-Samfunnet, og jeg opplever at det kun er avisen Ságat som stiller nevneverdige kritiske spørsmål i Nordkapp. Vi må ikke glemme at det er medias jobb å være kritisk til makta!
Er kommet i den situasjon hvor jeg ikke lenger er en «stolt» Honningsvåging. Jeg både skjemmes og gremmes over hvordan vi behandler hverandre i Nordkapp-Samfunnet. Tidligere oppfattet jeg meg selv som utidig patriotisk. Dette var en god følelse å ha for øya og samfunnet som jeg elsket. Denne patriotismen har jeg ikke lenger, og personlig synes jeg det er trist!
Mitt politiske engasjement lærte meg å kjenne mitt eget samfunn på en måte jeg satte liten pris på. Den rausheten jeg tidligere hadde satt så stor pris på, var ikke slik jeg tidligere hadde opplevd den. Prisen å betale for å utfordre makta, er at det er alt annet enn raushet!
Prisen er Hard og Brutal for de som ikke har de rette meningene, og som utfordrer de «feile» nettverkene! Man går eksempelvis ikke på funksjon ordfører, men på person ordfører, eller på funksjon journalist, men på person journalist!
Vi har ridd på en herlig Moillrock effekt i Honningsvåg, og Nordkappregionen Næringshage har gjort et fantastisk arbeid med «9750 Ung» prosjektet. Dette har slik jeg erfarer det, resultert i et veldig godt ungt voksent miljø i Honningsvåg, og flere og flere vurderer å flytte hit. Det trekkes ofte frem hvor fantastisk, og hvor bra det er i Honningsvåg. Mye er veldig bra i Honningsvåg, og mye godt arbeid gjøres av mange. Det er uomtvistelig!
Når skal vi prate åpent om det som ikke er så bra i Honningsvåg, uten å være redd for å bli sablet ned? For det er også mange forhold som ikke er så bra i Honningsvåg. Hvis vi ikke kan enes om at enkelte ting bør bli bedre, vil det heller ikke være mulig å få til en forandring til det bedre!
Badstue saken er et godt eksempel da det er den nyeste og mest dagsaktuelle saken for tiden. Flere eldre saker kunne også blitt brukt som eksempel, men jeg tror det polariserende utfallet ville blitt det samme!
Man kan diskutere om det er gjort noen uheldige eller feile vurderinger i badstuesaken, eller om saken er etisk betenkelig. Men prøv å holde et saklig nivå så du slipper å krysse gaten neste gang du møter naboen.
Jeg ønsker meg et rausere Nordkapp-Samfunn, hvor vi kan diskutere så fillene fyker, men på en måte som gjør det mulig å ta en kaffe med sine meningsmotstandere etterpå.
Klarer vi det i, blir vi uslåelige!
Hugo Salamonsen
Tidligere kommune- og fylkespolitiker