Opptaket 2022 er første året hvor majoriteten av studieplasser og antall søkere er til nett- eller samlingsbaserte studier.
– Selv om det er en liten nedgang i det totale antallet som har fått tilbud om en fagskoleplass, så er det interessant at å se at hele 60,6 prosent av søkerne har fått tilbud om et nett- eller samlingsbasert studium, sier Sveinung Skule direktør i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.
Totalt har 12 232 personer søkt om opptak til høyere yrkesfaglig utdanning gjennom Samordna opptak. Den største andelen tilbud om studieplass er gitt innen utdanningsområdene «Teknologiske fag» (4 196) og «Helsefag» (1 680).
– Vi ser at selv om det de siste årene har vært en endring i retning av mer fleksible utdanninger, er det fortsatt de samme utdanningsområdene som utgjør hovedvekten, sier Skule.
I hovedopptaket har 2 690 kvinnelige og 5 277 mannlige søkere fått tilbud om studieplass. Dette utgjør en kvinneandel på 33,8 % (ned fra 36,0 % i 2021) og en mannsandel på 66,2 % (opp fra 64,0 % i 2021).
– Der man i opptaket til universitet og høyskoler ser at det er kvinner som utgjør størsteparten av søkerne, er bildet motsatt for fagskoleopptaket. Her utgjør menn den største andelen av søkerne. Sammenlignet med fjorårets opptak er det en nedgang i andelen kvinnelige søkere, sier Skule.
Om Samordna opptak:
- I dag koordinerer Samordna opptak opptaket til 27 universiteter og høgskoler og 23 fagskoler.
- 1. januar 2022 ble Samordna opptak en del av det nye Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir). Direktoratet er et resultat av sammenslåingen av Diku, Kompetanse Norge, Universell og deler av Unit og NSD.
|