Pressemelding

Finnmark fylkeskommune - 21.06.2019

Nordland, Troms og Finnmark har gått sammen om én felles mineralstrategi

-Det må utarbeides ett rammeverk for mineraler som sikrer miljømangfold, bærekraft og økonomiske ringvirkninger lokalt, forpliktelser om tilstedeværelse, samt at samiske rettighetshavere og øvrige involveres i beslutningsprosesser innenfor rammen av folkeretten (ILO 169).

Det la fylkestinget i Finnmark til grunn da de onsdag vedtok mineralstrategi for Nord-Norge.  Dokumentet blir retningsgivende i arbeidet med utvikling av mineralindustrien i landsdelen.

Økende etterspørsel – utnyttelsen kan skje i Nord-Norge

Hvert år forbruker hver nordmann 13 tonn mineraler. Mineraler brukes blant annet i vindusglass,

kabler, motorer, turbiner, mobiltelefoner, maling, smykker, papir, sykler, pc, tv, elbiler, vindmøller og kjøkkenbenker.

Norges geologiske undersøkelse (NGU) anslår at potensialet i Norge for kjente og undersøkte metall- og mineralressurser er på rundt 2 500 milliarder kroner i førstehåndsverdi. En god del av disse ressursene ligger i den nordlige landsdelen.

 

Mineraler som utgangspunkt for en grønn fremtid

En ny mineralstrategi for de tre nordligste fylker i Norge er utarbeidet av Nordnorsk råd. Utgangspunktet for strategien er at Nord-Norge kan bli en viktig leverandør av bærekraftige mineraler både til Europa og til resten av verden, og kan utvikle verdensledende teknologi og industri basert på de mineralråvarene som den grønne framtiden er avhengig av.

Nettopp det grønne skiftet er visjonen for strategien. Dersom FNs klimapanel sitt mål om å redusere klimagassene med 40-50 prosent innen 2030 for å stoppe klimaendringene, vil samfunnet bli enda mer avhengig av mineraler og metaller. Derfor er visjonen å utvikle en bærekraftig mineralindustri i Nord-Norge for å bidra til gjennomføring av det grønne skiftet.

I sameksistens med andre næringer og interesser

Strategien har seks strategiske innsatsområder for å øke verdiskapninga i mineralnæringa i landsdelen. Ett av innsatsområdene er at mineralvirksomhet må skje i sameksistens med, og ikke til fortrengsel for tradisjonelle samiske næringer og tradisjonell samisk kulturbasert høsting. Samtidig er det nødvendig å styrke det generelle næringsgrunnlaget i de samiske områdene. Strategien har som utgangspunktet at mineralvirksomhet skal drives miljøforsvarlig, og i en balansert sameksistens med reindriften og andre samiske interesser.

Krav til kompetanse

Et annet strategisk satsningsområde for strategien er utdanning, forskning og kompetanse. Krav til fagkompetanse og innovasjon øker i takt med den teknologiske utviklingen i mineralnæringen. Bransjen opplever strengere miljø- og kompetansekrav, krav til effektivitet og bærekraftig utnyttelse av ressursene. Utdanningstilbudet i videregående skole innen industri og bergverk må styrkes. Det samme må kompetansen ved universitet og forskningsmiljøer om industriell utvikling på basis av mineralske ressurser. Bevilgningene innen næringsrettet FoU innen feltet styrkes. Nordnorsk råd vil arbeide for å etablere et regionalt/nasjonalt mineralnettverk av bedrifter, FoU-institusjoner og offentlige aktører med vilje og evne til å få mer innovasjon og nyskaping i bransjen.

Må ta inn lærlinger

Fylkestinget la videre føringer for at næringa forplikter seg til å ta inn lærlinger.

Avslutningsvis la politikerne ved fylkestinget 19. juni til grunn at Nord-Norge i større grad må utvikles videre fra å være en region med råstoffutvinning og eksport, til også å ha råstoffvidereforedling lokalt, slik at en større del av verdikjeden gir lokale ringvirkninger.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS