Pressemelding

Finnmark fylkeskommune - 25.09.2014

Nordnorsk historie er internasjonal

- Frigjøringen av Finnmark i 1944 var ikke bare en viktig hendelse i norsk historie, men også i europeisk sammenheng. Det sier leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt.


Huitfeldt deltar på Finnmark Fylkeskommunes historiekonferanse i Kirkenes 22.-24. oktober. Hennes foredrag handler om naboskap i nord sett i lys av frigjøringen.

Avklart naboskap med Russland

- Den røde armé gikk inn i Norge og frigjorde Finnmark i 1944. Men til forskjell fra de andre landene russerne gikk inn i under 2. verdenskrig, trakk styrkene seg ut etterpå. Dermed blir Norges markering av krigens slutt en helt annen enn ute i Europa, fremholder Huitfeldt. – Vårt naboskap har vært annerledes. Spørsmålet om grenselinjene ble aktualisert under delelinje-saken, og nå er Norges forhold til Russland avklart. Det er forskjellig fra de andre Nato-landenes erfaringer med Russland, sier hun.

Samarbeidet fortsetter

Hvordan vil du karakterisere Norges forhold til Russland? - Det gode forholdet er bevart. Det økonomiske, politiske og folk-til folk-samarbeidet i nord fortsetter, og det er viktig for oss. Hva Russland gjør i Ukraina handler ikke om nordområdene, understreker Anniken Huitfeldt.

Likevel fordømmer det offisielle Norge Russlands aktiviteter i Ukraina. –Samarbeidet i nord er veldig godt, og dette er to ulike områder. Konferansen i Kirkenes ser jeg veldig frem til, fordi jeg er historiker. Hendelsene i Finnmark i 1944 er en viktig del av europeisk historie. Det finnes så mange interessante beretninger og jeg gleder meg også til å høre hva ny forskning har brakt frem, sier komitélederen. – Nordnorsk historie er internasjonal.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS