Pressemelding

Finansdepartementet - 13.10.2008

Norge slutter seg til Santiago-prinsippene

Norge støtter opp om de internasjonale retningslinjene for statlige investeringsfond som ble offentliggjort 11. oktober.

Arbeidsgruppen som ble satt ned i mai i år for å lage retningslinjer for statlige investeringsfond, såkalte Sovereign Wealth Funds (SWF), har offentliggjort sin rapport. Rapporten Generally Accepted Principles and Practices (GAPP), også kalt Santiago-prinsippene, er et sett frivillige prinsipper fondene velger å slutte opp om. Dokumentet omhandler institusjonelt rammeverk, styringsprinsipper og investeringsaktiviteter for statlige investeringsfond.

- Statlige investeringsfond kan bidra til stabilitet i det internasjonale finansielle system. Santiago-prinsippene forankrer et sett fornuftige prinsipper for organisering og forvaltning av statlige investeringsfond. Prinsippene kan bygge tillit mellom mottakerland og investorland. Slik kan en unngå investeringsrestriksjoner overfor statlige fond som kan være til skade både for investorland og mottakerland, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- Rapporten og prinsippene er et solid stykke arbeid, spesielt med tanke på at en gruppe forskjellige land har hatt kort tid til disposisjon og at det er et teknisk komplisert område, sier Halvorsen.

Målet har vært å utforme en rapport som forankrer fornuftige prinsipper og gir fondene en politisk forpliktelse til åpenhet på sentrale områder. Ved å være åpen om sine investeringsformål kan en bygge tillit, møte forventningene hos viktige mottakerland og dempe presset for proteksjonistiske tiltak og bidra til mer velfungerende finansmarkeder. Det fastslås at fondene skal drives på en forretningsmessig og profesjonell måte med klare skillelinjer mellom politikk og butikk, og det er krav om åpenhet på viktige områder innen fondenes organisering og kapitalforvaltning.

Norges tilslutning til GAPP vil ikke kreve endringer i forvaltningen av Statens pensjonsfond.

Arbeidsgruppen består av de fleste land som har statlige investeringsfond, og IMF har bistått med sekretariat for gruppen. Norge har deltatt aktivt i arbeidet og var vertskap for et møte i Oslo i juni. Prosessen kompletterer OECDs initiativ for å utarbeide retningslinjer for beste praksis for mottakere av investeringer.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS