Pressemelding

Alf M. Olsen, pensjonist. Kystpartiet i Tromsø - 19.11.2008

Norges Bank og gullets historie

I disse kaos og nedgangstider kan det være betimelig å se på hvor trygt er nordmenns gullbeholdning bevart i Norges Bank.
Svaret finner en på Internet www.norges-bank.no sist oppdatert 17.10.2008 12:57

1.Hvor mye gull finnes det i Norges Bank?
Norges Bank har solgt gullbarrene i sentralbankens gullbeholdning, med unntak av sju gullbarrer til utstillingsformål og 3 ½ tonn gullmynter, som var med på ”gulltransporten” til England ved krigsutbruddet i 1940. Gull inngår ikke lenger Norges Banks internasjonale reserver

2.Når ble Norges Banks gull solgt?
Norges Bank solgte 33,5 tonn gullbarrer i første kvartal 2004.

3.Kan dere si hvem som kjøpte gullet?
Nei, men det blev solgt på det internasjonale gullmarkedet i London.

4.Hvorfor solgte Norges Bank gullbeholdningen?
Bakgrunnen for salget er at gull utgjorde bare vel en prosent av bankens internasjonale reserver, og at det derfor i liten grad bidro til å spre risikoen i reservene. Gull spiller ikke lenger noen viktig rolle i det monetære system. Mange sentralbanker har i løpet av de senere redusert sine gullbeholdninger.

5.Kan jeg kjøpe gull i Norges Bank?
Nei, hvis du ønsker å kjøpe gullmynter må du ta kontakt med en mynthandler. Tenker du på gull som investeringsobjekt kan du ta kontakt med en av de større bankene.

6.Hvor mye koster en kilo gull?
Prisen varierer. Det finnes en oversikt hos Statistisk sentralbyrå i en tabell som heter ”Spotpris metaller”. The London Bullion Marked Association har også statistikk over gullpriser.

7.Gulltransporten i 1940: Hvor stor var gullbeholdningen som blev fraktet til
England?
Gullet som ble fraktet ut av Oslo om morgenen 9. april 1940 besto av 818 kasser a 40 kg. 685 kasser a 25 kg. Og39 kagger a 80 kg.. Totalvekten av lasten var 53 tonn, mens ”gullvekten” utgjorde om lag 48,8 tonn.
Verdien var satt til 120 mill. kroner i datidens valuta. Verdien blev oppskrevet og bokført til en verdi av 240 mill. kroner i juli 1940.


Altså vet en nå at Norges gullbeholdning fra minnelige tider er solgt, eller for å si det på en annen måte er byttet ut med verdiløse verdipapirer i år 2004, den gang var Per- Kristan Foss, finansminister.

Nå kunne en selvfølgelig ha gått inn og sett hos Statistisk sentralbyrå hva 48,8 tonn gullbarrer var verd i dag, men en har sikkert bare blitt i dårlig humør. En kan bare spekulere over hvilke enorme formuer og verdier som Norges bank og skiftende regjeringer har spilt bort bare fra år 2004, men det får en vel aldri vite.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS