Pressemelding

Norsk Folkehjelp - 08.04.2022

Norsk Folkehjelp er bekymret for flere skredulykker i påsken

Fredag åpnet ordfører i Oslo, Marianne Borgen, påskesentralen til Norsk Folkehjelp. Men allerede onsdag og torsdag rykket Norsk Folkehjelps mannskaper ut til flere alvorlige skredhendelser.

Skredekspert i Norsk Folkehjelp Vegard Olsen er bekymret for flere skredulykker i påsken.

Noen steder i landet ser vi at skredfaren er høy, og det har vært flere ulykker den siste uken. Vi har høy beredskap for å bidra dersom alarmen går på nytt. Samtidig har Norsk Folkehjelp frivillige redningsmannskaper over hele landet som er klare til å bistå også ved andre redningsaksjoner.  

Dette anerkjente også Osloordføreren da hun fredag åpnet påskesentralen til Norsk Folkehjelp. 

– Det er betryggende for meg, og for mange ordførere rundt om i landet, å vite at det er en organisasjon som gjennom hele året, og ikke minst i påsken, er i beredskap med frivillige som stiller opp både i by, marka og fjellet.  

Etter to år med pandemiforventer vi dennepåskenstorutfart I fjellområdene. Det betyr at vi ogsåforventer at vi fårmer å gjøreiårenn vi harhatt de to sisteårene.  

Norsk Folkehjelp har frivillige i beredskap 24/7 gjennom påsken, både i fjellet på stasjonære vaktstasjoner, men også i by og tettsteder over hele landet er mannskap fra Norsk Folkehjelp klare til å rykke ut til snøskred, leteaksjoner og henteoppdrag.  

Oppfordrer til bruk av naturen 

– Norsk Folkehjelp ønsker at folk skal komme seg ut på tur, men det er alltid viktig med god turplanlegging, sier seksjonsleder for førstehjelp og redningstjeneste i Norsk Folkehjelp Jonas Vikran Hagen.  

– Sjekk vær og skredforhold i de områdene du skal ferdes i, unngå skredfarlig terreng over 30 grader og ta med litt ekstra mat, drikke og klær i sekken slik at du er forberedt hvis turen blir lengre enn planlagt eller det oppstår et uhell, fortsetter Vikran Hagen.  

Noen flere råd: De aller fleste som legger ut på tur har mobilen i lomma. Den kan være livsviktig om du trenger å varsle nødetatene. Husk at det er mange steder uten dekning, og ta godt vare på batteriet ved å holde mobiltelefonen nært til kroppen. Ta gjerne med en powerbank i sekken. Last ned Hjelp-113 appen. Hvis du må ringe etter hjelp, sendes posisjonen din automatisk gjennom appen og hjelpen kommer fortere fram!  

Flere alvorlige snøskredulykker 

Det er en alvorlig inngang til årets påske med mange snøskred den siste uken både i Troms og Møre og Romsdal. Fire personer har omkommet og flere er skadet.  

Skredekspert og rådgiver i Norsk Folkehjelp Vegard Standahl Olsen har selv rykket ut til skred i Troms denne uken. Han sier at det er viktig at folk tar gode forholdsregler og at det nå er vanskelige forhold for å vurdere skredfaren i fjellet. 

– Vi har et svakt lag av skjøre snøkrystaller i snødekket i Troms. Disse bærer fokksnøen over dårlig. Kollapser dette svake laget som følge av vekten av skiløpere eller scootere har vi en situasjon med potensiale for store skred, sier han.  

Standahl Olsen ber nå om at det utvises tålmodighet og varsomhet i fjellet.  

– Det svake laget kan være vanskelig å oppdage og avdekke før det er for sent. Snødekket må få tid til å stabilisere seg før ferdsel i skredfarlig terreng kan vurderes. Dette er klassisk vinterforhold med farlig lagdelt snødekke til tross for at vi er i midten av april. Vær tålmodig så bedres nok forholdene etter hvert, sier Standahl Olsen.  

Avslutningsvis oppfordrer Standahl Olsen alle til å ta trygge valg, unngå skredfarlig terreng og sjekke varsom.no før man legger ut på tur.  

 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS