Pressemelding

Norsk Folkehjelp - 31.03.2023

Norsk Folkehjelp forventer stor aktivitet i påskefjellet

Fredag går startskuddet for påskeberedskapen i Norsk Folkehjelp, som allerede denne helgen forventer stor utfart i forbindelse med årets påskeferie.

Norsk Folkehjelp har 2000 frivillige redningsmannskaper som er i beredskap for samfunnet året rundt. Bildet viser frivillige i Norsk Folkehjelp Midt-Troms. Foto: Ellen Johanne Jarli

Med kaldt vær og snø over store deler av landet, er det duket for mange flotte påsketurer de neste dagene.

– Det er godt å se at folk er ute og får flotte naturopplevelser i løpet av påskeferien. Det er positivt for både fysisk og mental helse. Vårt viktigste budskap er å være forberedt på at uhell kan skje, eller at turen kan bli lengre enn man tenkte, sier seksjonsleder for førstehjelp og redningstjeneste i Norsk Folkehjelp, Jonas Vikran Hagen. 

– Det er kaldt over store deler av landet for tiden. Det betyr at man har fin skaresnø og som bærer både fort og langt fra morgenen av. Men når sola kommer fram og tiner opp snøen, kan returen bli betydelig tyngre, sier Vikran Hagen. 

Tenk på varsling og varme 

Norsk Folkehjelp opplever at de fleste påsketuristene er gode til å planlegge turene. 

– Det er heldigvis ikke så ofte vi opplever at folk går seg bort, men hvert år har vi oppdrag der folk har vært uheldige og skadet seg, og trenger hjelp til å komme seg ned fra fjellet eller skiløypa. 

Da er det to ting det er viktig å tenke på, ifølge Vikran Hagen: 

– Det ene er å kunne varsle. Ha med telefon, og husk at batteriet holder kortere i kaldt vær. Ha telefonen nær kroppen for å holde batteriet varmt, og ta gjerne også med en oppladet powerbank i tillegg.  

– Det andre rådet er å ha med utstyr til å holde varmen mens man venter på hjelp. I verste fall er nedkjøling livsfarlig, og vi anbefaler å alltid ha med ekstra klær, sitteunderlag og gjerne en liten vindsekk – selv på korte turer. Hvis man skader seg, kan ventetiden i påskefjellet bli lang og farlig, sier han. 

Stor skredfare flere steder 

Den siste uka har også snøskredalarmen gått flere ganger for Norsk Folkehjelps skredmannskaper. Heldigvis har ingen blitt skadet i disse skredene. 

– Vi ser at det er betydelig eller stor snøskredfare i store deler av Nord-Norge, og det er moderat skredfare i Møre og Romsdal. En god tur starter alltid med god planlegging. Sjekk varsom.no og værmeldingen der du skal ferdes, og unngå skredfarlig terreng, sier Jonas Vikran Hagen. 

 
 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS