Pandemien har rammet verdensøkonomien i ulik grad. For Norden rammet det økonomisk hardest i andre kvartal 2020. Dette sammenfaller med det den strengeste fasen av smittevernstiltak i nesten alle de nordiske lande. Tredje kvartal 2020 viser at de nordiske økonomiene kom seg på beina fram mot andre kvartal 2021, men ingen av landene kunne da vise til samme økonomisk aktivitet som før pandemien. Arbeidsløsheten økte også under perioden.
- I Norge var arbeidsløsheten høy i 2020 og 2021. Likevel var arbeidsløsheten relativt lav i forhold til andre nordiske land. Tjenestesektoren ble hardest rammet av alle sektorer i alle de nordiske landene, men også her ser man forskjeller mellom ulike områder i Norden. Særlig Åland og Island har kjent på stor nedgang innenfor turisme, sier Gustaf Norlén, seniorkartograf og GIS-analytiker ved Nordregio.
Økonomiske støttepakker ble flittig brukt i hele Norden, men de aller største investeringene finner man i Danmark. Danskene brukte til sammen 32,7 prosent av BNP på økonomisk støtte under pandemien. I Sverige var tallet 16,1 prosent. Norge brukte over 14 prosent, mens Island brukte rundt 12 prosent. EUs samlede krisestøtte lå på rundt 10,5 prosent av BNP. Viljen blant de nordiske landene til å bevilge støtte til ulike sektorer viser at Norden har sterke nasjonaløkonomier, gode lånemuligheter, og kan vise til stor vilje, muligheter og ambisjoner til å investere seg ut av krisen.
En god nasjonaløkonomi og en velvillig stat gir ikke bare avkastning i BNP
I 2021 så Norge, sammen med både Finland og Island, en økning i antall fødsler på mer enn fem prosent. Det til tross for tiår med stadig synkende fødselsrater, og antakelser om at økonomisk usikkerhet under pandemien ville føre til utsatt familieplanlegging.
- Den positive trenden kan muligens forklares med at folk i land med sterke økonomiske rammer og sosiale sikkerhetsnett har hatt stor tillit til staten under pandemien, sier Nora Sánchez-Gassen, seniorforsker ved Nordregio.
Den naturlige befolkningsøkningen var også positiv i Norden og Norge generelt, hvor antall fødsler var høyere enn antall dødsfall i de første 9 månedene i 2021. Dette gjelder særlig urbane områder som Stockholm og Malmö, Espoo og Helsinki, Aarhus og København, samt Oslo og Trondheim.
|