Pressemelding

Vadsø Arbeiderparti - 12.04.2013

NRK MÅ FORBLI I VADSØ OG STYRKES I FINNMARK

Vadsø Arbeiderparti vil med dette gjøre en fornyet henvendelse om saken vedørende planene om å flytte distriktskontoret i Finnmark fra Vadsø til Alta.
Vi etterlyser fakta og begrunnelser for de store planlagte endringer som NRKs ledelse ønsker skal skje i Finnmark.
Vi har i forbindelse med partiets årsmøte i år vedtatt en uttalelse om NRK-ledelsens planer om flytting av distriktskontoret fra Vadsø til Alta. Uttalelsen er oversendt Kulturdepartementet. Foreløpig er det ikke kommet svar fra departementet.
I avisen Finnmarken for 9. april i år har direktør for distriktsdivisjonen, Grethe Gynnild-Johnsen gitt noen kommentarer til partiets spørsmål og forsøkt å forklare hvorfor NRKs ledelse vil flytte distriktskontoret fra Vadsø til Alta. Redegjørelsen bidrar ikke til noen oppklaring. Snarere tvert i mot skaper den inntrykk av at NRK er i ferd med å endre på samfunnsstrukturen i Finnmark ved å foreta en sentralisering av aktiviteten – basert på «kjøttvekt-prinsippet».
Sitat:
Grethe Gynnild-Johnsen Direktør Distriktsdivisjonen, leserinnlegg i avisen Finnmarken 9. april 2013.

I NRK ønsker vi flere nyheter, flere programmer og mer innhold fra et fylke som også følges av stor internasjonal oppmerksomhet innenfor feltene energi, miljø, forsvar, grensesamarbeid, naturressurser som fisk og bergverk og framtidig oppbygging av næringsvirksomhet i sårbare områder.

NRKs ledelse ønsker å flytte hovedkontor fra Vadsø til Alta fordi vi mener også det vil gi et bedre tilbud til publikum. Bakgrunnen er en generell og grundig analyse av samfunnsutviklingen i Finnmark der Alta peker seg ut som en naturlig hovedstad befolkningsmessig, utviklingsmessig og som et trafikalt knutepunkt.
Det vises til en analyse av samfunnsutviklingen i Finnmark. Denne kjenner vi ikke til, hvem som har gjennomført den, og hva den inneholder av konklusjoner. Det blir derfor et håpløst utgangspunkt å drøfte denne saken all den tid denne informasjonen ikke er tilgjengelig for de dette angår.
Denne saken er av såpass store prinsipielle, økonomiske og samfunnsmessige dimensjoner at Vadsø Ap ønsker å få delta i debatten, få tilgang til rapporten og være med diskusjon rundt avgjørelsen. Saker av denne karakter burde vært drøftet i NRKs styre.
Når NRKs styre velger å reetablere distriktskontoret i Finnmark, er det svært prisverdig og imøtekommelse av et 10-årig krav. Det hilses svært velkommen!
Men når ledelsen i sammen åndedrag argumenterer for at det er naturlig å legge hovedkontoret til det største stedet i fylket med en argumentasjon basert på befolkningstall, viser det en grunnleggende mangel på forståelse for Finnmarks særegenhet. Med et slikt utgangspunkt ville Finnmark være uinteressant i forhold til etableringer og utviklingsvisjoner både for private og offentlige virksomheter.
Heldigvis har ikke de politiske myndigheter valgt denne argumentasjonen, men snarere tvert i mot. Det er derfor underlig at NRKs ledelse velger å bruke en argumentasjon som går mot de prinsipper som regjeringen og generalforsamlingen legger til grunn i politikk for utvikling av Norge – hvor hele landet skal tas i bruk og en søker å unngå unødvendig sentralisering.
En reetablering av et distriktskontor i Finnmark må ta utgangpunkt i fylkets særtrekk. Det bør derfor inkludere en større satsing på de små kommunene samt en jevnere fordeling av journalister i hele fylket. Dette kan godt gjøres med fortsatt hovedkontor i Vadsø.
Er behovet å få mer redaksjonelt stoff fra Alta-området, må løsninga være å tilsette flere journalistiske ressurser der. Ikke flytte på en administrativ ledelse.
Med henvisning til de hovedpunkter som direktøren nevner i forhold til en regional satsing bør NRK ta utgangpunkt i de store utviklingstrekk og rammer, som i all hovedsak defineres og operasjonaliseres i fylkeshovedstaden Vadsø. Her ligger både fylkesmann, fylkeskommune, Innovasjon Norge, Fiskeridirektøren, Statens vegvesen med flere institusjoner som representerer staten og som har sin naturlige plassering i fylkeshovedstaden. Dette er premissleverandørene i forhold til fylkets utvikling og naturlige referansepunkt for et aktivt NRK.
Videre er fylkets nærhet til Russland (og i noen grad også Finland) og de aktiviteter som gjennomføres i den forbindelse, av stor nasjonal interesse. Sør-Varanger er uten sidestykke den politisk mest potente kommunen i fylket, med stadige besøk av minstre både fra norsk og russisk side. En større satsing på Campus Kirkenes, gjennom etablering av Norges arktiske universitet (sammenslåingen av Høgskolen i Finnmark og Universitetet i Tromsø), og øvrige initiativ knyttet til oppbygging av et kunnskapsmiljø i Øst-Finnmark med et tydelig regionalt perspektiv, gjør at også forsknings- og kunnskapsmiljøene i øst vil få stor både regional, og i noen grad også nasjonal, relevans. En flytting av hovedkontor til Alta vil virke noe underlig sett i dette perspektivet.
Foreløpig er begrunnelsen gitt fra NRK for flytting av hovedkontor av en slik art at den ikke kan bli tatt seriøst. Den viser med all mulig tydelighet en total mangel av forståelse for fylkets egenart og potensiale. NRKs ledelse bør ikke ta en beslutning på dette grunnlaget.
For å sikre lokal relevans og forankring ber vi om at NRK-ledelsen snarest gir en grundig begrunnelse for hvorfor de ønsker en slik flytting slik at vi kan få en offentlig debatt som kan gi styret gode og relevante innspill i sin videre behandling av saken.
Vadsø Arbeiderparti synes det er svært bra med en reetablering av Finnmarkskontoret, men vi mener det vil være synd om videre organisering skal ta utgangspunkt i et perspektiv basert på at det kan settes likhetstegn mellom størrelse og kvalitet. Et perspektiv som er utdatert, som ikke medfører riktighet, og som er en av de største truslene mot å ta ut Finnmarks store lokale potensiale.
Til slutt må vi etterspørre de økonomiske aspekter i denne sak. Ved å flytte distriktskontoret fra Vadsø til Alta, formoder vi at det kreves det store investeringer i infrastruktur i Alta. Det vil jo stille NRK i et underlig lys all den tid det finnes et stor, oppgradert og egnet bygg som i dag huser distriktskontor i Vadsø og som er operativt.
Spørsmålet vi stiller er om NRKs styre har tatt stilling til denne forventede store investering og hvilke økonomiske anslag ligger til grunn for et vedtak om investering.
Vi vil vise til NRKs vedtekter, jfr. § 9 om saker som skal forelegges generalforsamlingen, hvor det i innledningen av denne paragraf vises til saker som er av vesentlig prinsipiell, politisk og samfunnsmessig betydning.
Deretter må vi vise til § 9 punkt 3 om vesentlige investeringer – hvor vi antar at dette punkt vil angå saken i aller høyeste grad.
Denne sak har fått stor oppmerksomhet i Finnmark og Øst-Finnmark spesielt. For mange av NRKs eldre lyttere vil det være historisk «tilbaketog» å flytte NRKs eldste distriktskontor fra Vadsø – når det tenkes på den historie som lå bak etableringen.
Vadsø Arbeiderparti anmoder derfor på det sterkeste at Kulturministeren og NRKs styre tar denne sak opp til behandling all den tid det ikke er gjort noen endelig beslutning om saken og beholder NRK-Finnmarks distriktskontor i Vadsø.

Vadsø 11. april 2013
Med hilsen
Bernt-Aksel Jensen, styreleder i Vadsø Ap.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS