Borgerkrigstiden (1130–1240) var en dramatisk epoke i norgeshistorien, der et titalls kongsemner fra Bergen, Oslo og Trondheim lå i strid med hverandre og kjempet om tronen. Gjennom mer enn hundre år sloss brødre mot brødre, onkler mot nevøer – godt hjulpet av sine mødre, søstre og koner – for retten til å kalle seg konge av Norge.
– De norske borgerkrigene er en actionfylt, kompleks og på mange måter ufortalt del av vår historie. Med «Strid» går vi i dybden og nerder skikkelig om denne perioden. Vi håper det finnes mange der ute som vil lære mer om dette, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre.
«Strid» er en oppfølger til podkasten «Dømt – skjebner fra middelalderen», som Nasjonalbiblioteket produserte i forbindelse med Landslovsjubileet, med stor suksess.
– Å lage podkasten «Dømt» sammen med Ole-Albert Rønning Nordby var noe av det morsomste jeg gjorde i fjor. Med flere hundre tusen historieinteresserte lyttere som fulgte «Dømt», er vi her nå på nytt, med en podkast om temaet som sto øverst på ønskelista – de norske borgerkrigene, sier Sira Myhre.
Ny interesse for den norske middelalderen
Den norske middelalderen var lenge en glemt del av vår felles historie. Gjennom formidlingen av Landslovjubileet 2024 ble interessen for denne perioden vekket i et omfang få hadde sett for seg.
– Middelalderen er en viktig del av historien om hvem vi er og hvor vi kommer fra. Nasjonalbiblioteket vil fortsette å løfte fram ny kunnskap om denne perioden i Norge, også etter jubileumsåret. «Strid» er en del av dette arbeidet, sier Aslak Sira Myhre.
Annonse:
Siste nytt:
| |